Jump to content

međne oznake


jeannejazabel

Preporučene objave

poštovani, situacija je ovakva: dva susjeda su postavila samostalno ( bez savjetovanja i sudjelovanja geodete ) međno kamenje po vlastitom nahođenju. svrha postavljanja kamena bila je nova izmjera. izmjera je provedena, međutim rasprave o izlaganju nove izmjere još nisu bile. problem nastaje u tome što se nedugo izvela ponovna izmjera od strane privatno angažiranog geodete, koji je utvrdio da je naravno to međno kamenje na krivim mjestima, čime je jedna strana zakinuta za gotovo 100 kvadrata. on je naravno u tijeku svoje izmjere postavio nove oznake koje izražavaju stanje iz gruntovnog i katastarskog izvoda. moje pitanje je dakle da li je moguće da to prvotno postavljeno kamenje, navodno "suglasno", postane i važeće? da li će biti moguće da se jednoj strani oduzme 100 kvadrata a drugoj pripoji samo na temelju toga?

hvala vam unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Međne oznake postavlja mjernik u prisustvu izainteresiranih vlasnika .O međi se mogu složiti i stranke međusobno , a ako to nije slučaj tada treba ići na sudsko utvrđivanje međa. Inače postoje katastarski planovi koji imaju ucrtane čestice , broj kč površinu ,tako da

većih odstupanja ne bi smjelo biti .

Postupak sudskog utvrđivanja međa pokreće zainteresirana stranka . :

 

Pozdrav :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad će pravnici naučiti nešto o geodeziji, pa tek onda davati savjete.

 

1. tko je angažirao privatnog geodetu i zašto. u postupku nove izmjere ispravke u položaju međa na terenu i na planu obično radi izvođač radova nove izmjere i to nakon javnog izlaganja, dakle nakon uvida stranak u podatke izmjere. ti radovi su obično uračunati u cijenu nove izmjere.

 

2. ako se radi nova izmjera, znači da su dosadašnji podaci o vlasništvu - površina, položaj međa na kat planu, pa i evidencija podataka o broju k.č., upisu posjednika i vlasnika vrlo loši - grafika iz doba austrougarske, diobe, nasljeđivanja, prodaje, zamjene, neuredno evidentirane: nešto provedeno u katastru, a nije u gruntovnici i obrnuto. naravno da je kod tako loših dosadašnjih podataka vrlo neodgovorno upućivati ljude na neku točnost od 100 m2 (pročitajte zakon o katastru nekretnina, a to je samo za idealne slučajeve) .

 

3. naputak dgu je: međe su one oko kojih se svi susjedi slože

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da možete sami postaviti međne uznake. najbolje u dogovoru i u prisutnosti susjeda.

 

ako ne znate položaj međa, možete angažirati geodetu da vam 'prenese podatke katastarskog plana na teren'- tako se izbjegava sud, a sud je skup i dugotrajan i neptreban ako spora nema.

 

izbjegavajte spor, jer su podaci o međam kod nas još uvijek jako loši i nepozdani, pa sporovi mogu trajati godinama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija