Jump to content

bojimo se suvlasnika


oltea

Preporučene objave

Brat i ja smo naslijedili 7/10 obiteljske kuce koji dio je pokojna mama dobila od roditelja. Tati smo dali nas udio kuce na dozivotno uzivanje i on u toj kuci trenutno zivi sam i uredno je prijavljen, placa komunalije i odrzava nekretninu uz nasu pomoc.

Suvlasnici su majcina braca, troje njih svaki ima po 1/10. Svi zive u diaspori vec 30-40 godina, ali nisu bas sretni da je mama naslijedila vecinski dio.

Braca se prijete da ce naseg oca izbaciti iz kuce na ulicu. Brinemo se da bi majcina braca mogla na neki nacin maltretirati oca ili ometati ga u uzivanju nekretnine, on je 81 godinu i bolezljiv.

Pitanje: dali suvlasnici imaju pravo da udu u suposjed i na koji nacin? Da li se moze zvati policija ako maltretiraju vecinskog vlasnika?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve odgovore možeš naći u Zakonu o vlasništvu, ja sam isti skinula sa www.poslovniforum.hr. Nije jasno da li je obiteljska kuća etažirana, odnosno da li je određeno na koji dio se odnosi 7/10 obiteljske kuće. Bilo bi idealno kada bi se tih 7/10 odnosilo na zasebni dio nekretnine, npr. zasebni stan u kući. Bez obzira na suvlasništvo, za maltretiranje otac svakako može zvati policiju. Bilo bi pametno to pokušati riješiti nekim drugim zakonskim postupcima, npr. otkupiti suvlasničke udjele od majčine braće, ili pak prodati svoj suvlasnički udio, pa kupiti neku drugu nekretninu. Iskreno, policija baš i nije pretjerano zainteresirana za slučajeve maltretiranja, a budući se tu radi o starijoj osobi, najkraći i najbezbolniji put vidim upravo u otkupu suvlasničkih udjela. Dugoročno gledano, to je stvarno najisplativiji potez, jer kad se čovjek riješi "loših odnosa", odstranio je i potencijalne buduće probleme koji bi se mogli pojaviti. Npr., slučaj za koji sam ja postavila pitanje - da netko od suvlasnika zatraži civilno razvrgnuće suvlasništva. To znači da kuća ide "na bubanj". Na taj način moju prijateljicu, koja je inače samohrana majka i nezaposlena, brat pokušava izbaciti na ulicu, iako on posjeduje 2 nekretnine i ova mu nije od egistencijalne važnosti. Dakle, čista zloba. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jenna,

hvala na odgovoru.

Kuca nije etazirana, nas udio je 7/10 od ukupne povrsine i okucnice.

Brat i ja bi rado isplatili maminu bracu, ali oni to ne zele, iz inata ili kojekakvih drugih raloga. Isto tako niti jedan od njih ne zeli isplatiti nas.

Ne znam kuda dalje. Dok je tata ziv, u redu je da on u kuci zivi i da ostaje status quo. Kad tate vise ne bude, morati cemo odluciti kuda dalje.

Da li je uopce moguce prodati 7/10 samostojece obiteljske kuce (na moru, dobra lokacija)? Da li je moguce postici razvrgnuce suvlasnicke zajednice s obzirom da je komunikacija nemoguca?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija