Jump to content

Cijena za ovjeru potpisa


maliking

Preporučene objave

Kao prvo najiskreniji pozdrav na forumu, koji sam danas prvi put posjetil tražeci neke odgovore na internetu.

U cemu je problem?

Konkretno preko avstrijske banke uzeli smo kredit i iz Zagreba nas zove djelatnica javnog biljeznika te onak po spisku nabroji sve kaj moramo i kako. I gle, ta ista osoba mi po telefonu veli: s sobom donesite 2.500,00 Kn i to u gotovini jer kartice ne primamo. OK, mislim ja, nema problema, ali ima u tome sto mi kao obicnom smrtniku jednostavno nije jasno ta visina placanja. Znam da sam u domacem kraju vec vrsio ovjere potpisa i da je ovjera bila neka malenkost. Visina tog, me sad iznenadila, pa se pitam, jel se zakon ili pravilnik kaj u svezi toga mjenjao? Kaj je ovjera potpisa na ugovorima stvarno treba toliki novac. To su (tak mislim,jer ugovore jos nisam ni video)valjda obicni ugovori s kojima mi uzmamo kredit i za osiguranje dajemo hipoteku na kucu. Ili se pak mozda tu zbog visine kredita 25.000,00€ to toliko cijeni?

No imam neki ludi osjecaj da se tu nesto mulja izmedju posrednika-biljeznika. Jel moze koji god savjet? Ili pak je banka (strana iz Avstrije)dala iskljucivo pravo ovjere potpisa tom biljezniku,a on drapa na pamet,kako kome?!!

 

Mogu li ista uciniti u svezi tog? Postoji kakva komora tih biljeznika pa da pozovem i pitam jel to moguce?

 

Hvala na svakom odgovoru!

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tarifa vam je ovdje.

 

Da pojasnim. Javni bilježnik nudi i daje niz javnobilježničkih usluga, neke su po prirodi jeftinije, neke skuplje (ovisno o angažmanu jb, te njegovoj odgovornosti za stručnost).

Ono šte ste vi radili u domaćem kraju su bile najjednostavnije ovjere na najjednostavnijim ugovorima i izjavama (koje ste si sami napisali i donijeli jb). Takve isprave jb ne čita i ne odgovara da li su točne i isprave. Jb samo ovjerava da ste kod njega potpisali taj "komad papira."

Ugovori o kreditu s hipotekama, fiducijama i slično su komleksnije isprave, za koje nije moguće napraviti jeftiniju ovjeru. To je zato što zakon propisuje da javni bilježnik ispravu treba solemnizirati ako se u njoj nalazi ovršna klauzula (vaš pristanak da vam se u slučaju neplaćanja vrši ovrha na imovini). A banke vam u većinu svojih kredita stave tu klauzulu. Osim toga, jb vam ispravu mora protumačiti, dati pravne savjete i upute, provjeriti da li je zakonski sastavljena. Stoga ovdje plaćate tu stručnost.

Solemnizacija se naplaćuje prema iznosu kredita ili prema vrijednosti nekretnine. Što je veći kredit, veća je naplata.

Zato, molim vas da proučite link koji sam vam dala na Tarifu, prije nego što počnete iznositi neutemeljene insinuacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G.notarice!

 

To,ako sam napisal da imam neki ludi osjecaj o muljanju, jos ne znaci da razmisljam o insuinacijama. Cudno mi je bilo, zato sam i postavil pitanje, inace da znam kako to ide, sigurno pitanja nebi ni bilo. Vama hvala na strucnom objasnjenju. I usput. Tu u mom kraju (Baranja)nisu bas bili papiri za "usput", nego nam jp isto tako sve objasnjaval itd. No, mislim da nema smisla o tome. No, a ako je ispalo da moj text jb blati, ja se iskreno ispricavam. Napisal sam ga kao obicni gradjanin, koji razmislja kak razmislja.

 

I ako Vas dobro razumijem taj covjek-javni biljeznik-on snosi i odgovornost za to da bude sve OK? Ili pak opet krivo shvacam Vase tumacenje? Pod OK razumijem to da me upozori na sve poslijedice koje proizlaze iz sklapanja takvog ugovora itd.Jel tako?

 

Lijep i iskren pozdrav! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija