Jump to content

odmor između 2 radna dana


ridocks

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

 

Imam sljedeće pitanje - čl. 45. zakona o radu (dnevni odmor)tumači da radnik između 2 radna dana ima pravo na odmor od najmanje 12 sati neprekidno. Što to znači u slučaju prekovremenog rada, tj. ako imam smjenu od 8,00 do 16,00 sati i nastavljam s prekovremenim radom npr. do 22,00 sata. Moram li sljedećeg dana biti na poslu u 8,00 ili tek u 10,00 sati?

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ne možete doći na posao u 10 umjesto u 8 jer ne možete sami krojiti pravdu na taj način.Ako vaš poslodavac ne poštuje odredbe o min.dnevnom odmoru možete ga prijaviti inspekciji jer to spada u teže prekršaje,ali nemojte raditi ništa proizvoljno(bez obzira koliko to bilo pravedno)pogotovo u današnje vrijeme kada je zaista teško naći posao i oni koji ga imaju ostaju prelako bez njega.

 

Prekovremeni rad je reguliran ZOR-om na način da je određeno njegovo max trajanje najduže 10 sati na nivou tjedna,ali koliko dnevno smije trajati upravo je ograničeno odredbom o dnevnom odmoru od min 12 sati neprekidno.Prema tome ako raditi puno radno vrijeme(a naveli ste od 8-16) vi prekovremeno smijete raditi najduže 4 sata dnevno da vaš poslodavac ne bi ugrozio vaše pravo na minimali dnevni odmor. Ako to ne poštuje čini prekršaj i možete ga,kako sam već navela,prijavit inspekciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija