Jump to content

Alkohol, 2 osnove za žaljenje.


frane84

Preporučene objave

Poštovani, nedavno me policija zaustavila i napuhao sam 1.65 promila, umanjeno za grešku od o.1 to je 1.55. Na alkotestiranje sam pristao i vozačka mi je oduzeta na 8 dana.

 

Sudac mi je odredio kaznu 7 mjeseci oduzimanja vozačke dozvole i 5000 kn kazne, uzevši u obzir olakotne okolnosti da nisam kažnjavan i sl...

 

Na odluku suda namjeravam se žalit i to po dvije osnove, pa bih molio savjet nekoga sa iskustvom ima li moja žalba smisla i osnove.

 

1. Naime policija mi je vozačku, kao mjeru predostrožnosti oduzela na 8 dana. Po vozačku nisam došao u neko dogledno vrijeme (zbog prirode posla mogao sam samo vikendom, a vikendom su me odbili jer dotična služba nije radila), i po mom mišljenju vozačka me trebala ćekati u policiji (???). Kada sam napokon uspio otići s posla i doći po vozačku (oko 3 tjedna od oduzimaja), saznao sam da je ova prosljeđena prekršajnom sudu. Sada sam u uvjerenju da će me prekršajni sud uskoro pozvati ćekao još mjesec dana i naposljetku pozvao njih i dogovorio suđenje na kojem je gore navedena presuda dosuđena.

 

Po mom mišljenju u kaznu bi mi trebala biti uračunato vrijeme za koje mi je vozačka bila u policiji i na sudu jer za to razdoblje ja nisam mogao voziti i stoga se namjeravam žaliti.

 

Imam li osnove za žalbu i kakva je dosadašnja praksa?

 

 

2. Druga stvar na koju se namjeravam žaliti je vrijeme koje je prošlo od moga zadnjega pića do alkotestiranja. Mislim da je propisano da ovo vrijeme mora biti veće od 15min (molio bih da ukoliko znate gdje je ovo propisano, da mi kažete), a to u mom slučaju nije bilo tako. Iako sam pristao na alkotestiranje i potpisao zapisnik u kom piše da "ne poričem rezultate ispitivanja", mislim da sam izmanipuliran od policajca koji me nije upozorio da uređaj daje puno neprecizniji rezultat u vremenu neposredno nakon konzumiranja. Ja sam potpisavši zapisnik samo potvrdio rezultat koji je uređaj pokazao, tako da bi se policajac ogradio da je napisao krivi rezultat, ali nisam potvrdio rezultate ispitivanja.

 

3. Stvar za koju mislim i da nije bitna jest da mi je policajac na zapisniku napisao krivu adresu, ali to mislim da nije bitno i da se na osnovu toga nemam prava žalit.

 

Eto unaprijed zahvaljujem na komentarima. Ako netko misli da mi može pomoći u pisanju žalbe, spreman sam i platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima biti će vam uračunato samo 8 dana, dok je trajala mjera opreza, nakon čega ste mogli podići vozačku dozvolu i dalje upravljati vozilom do pravomoćnosti presude, a to što je niste podigli nakon 8 dana, to je vaš problem i krivnja, i bez obzira na to, vi ste mogli nakon 8 dana upravljati vozilom uz mogućnost da vas policija kazni samo za nenošenje vozačke dozvole.

Dakle, ovdje nema osnove za žalbu.

 

2. Ovo vrijeme od 15 minuta propisano je internim pravilnikom MUP-a dok je vrijeme navedeno od strane proizvođača i kraće. Ali ako zanemarimo i ovo, policija ima zapisnik o alkotestiranju, što je dokaz nasudu, u kojem sigurno piše da je vrijeme od konzumiranja alkohola do alkotestiranja 15 i više minuta. Suprotno tome, vi bi trebali imati dokaz da to nije tako. Imate li ga? Sada sami procijenite da li imate kakve osnove za žalbu.

 

Ovo o pogrešnoj adresi ne da mi se ni komentirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da policija ima zapisnik o alkotestiranju koji je dokaz na sudu, ali u njemu nije navedeno da je prošlo 15 min, već samo da je "ispitanik upoznat s uputama o načinu uporabe uređaja i postupku ispitivanja", a ja nisam bio upoznat da mora proći određeno vremensko razdoblje i sigurno nije prošlo 15 min. Samo me zanima koji je taj MUP-ov pravilnik i mogu li se pozvati na njega na sudu, i kako ad to sve sročim u žalbi. Također moji prijatelji su spremni svjedočit koliko sam alkohola popio i kada sam krenuo na put.

 

I također, mogu li u žalbi zatrašiti sudsko vještačenje uređaja kojeg smatram neispravnim i kako da to sročim?

 

 

Evo unaprijed zahvaljujem na trudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija