Jump to content

pitanje iz uprave


ark

Preporučene objave

da li netko može objasniti razliku između čl. 218 ZUP-a i čl. 26 st. 3 ZUS-a. Ako se u čl. 218 uređuje šutnja administracije primjenom žalbe radi šutnje administracije, a u čl. 26. primjenom tužbe radi šutnje administracije, što se misli u čl. 26 st. 3 pod time da se stranka ima obrstiti zahtjevom II stepenom tijelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u cl. 218 uredjuje situaciju kad nije uopce doneseno rjesenje u I stupnju, tada se ulaze zalba kao da je zahtjev odbijen i to II tijelu.

 

cl. 26/1 govori o tuzbi ukoliko II nije rijesio stvar u povodu zalbe, a u stavku 3 ide korak unazad i kaze da ukoliko vec u I stupnju nije odluceno, obraca se sa svojim zahtjevom II (dakle, zalbom kao da je zahtjev odbijen, to je u biti ista odredba kao i u ZUP-u, 218).

 

Nadalje, kaze da protiv rjesenja II tjela moze pokrenuti uprvni spor odnosno, ako nije uopce rjesilo u roku određenom u stavku 1 clanka 26, nastaje situacija opisana u tom stavku te se pokrece upravni spor (tuzba).

 

Iliti 218= 26/3, zalba u 218= zahtjev u 26/3

 

ukoliko sam u zabludi, javite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja sam to tako shvatila. samo me zbunio dio iz čl. 26 st. 3 sa zahtjevom II tijelu. Naime, ako se prema čl. 218 smatra da je nedonošenjem rješenja zahtjev odbijen, pa se može uložiti žalba,a što je jasno napisano, dakle, prema II stupnom tijelu postupa se kao da je odlučivao i odbio zahtjev, onda mi nije jasno što u čl. 26 st. 3 znači obratiti se zahtjevom, a jer mi obratiti se zahtjevom i uložiti žalbu kao da je po zahtjevu postupano zvuči sasvim različito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija