Jump to content

Otkaz, otpremnina, godišnji, zavod za zapošljavanje


allure

Preporučene objave

Vidim da ovdje na forumu ima puno ovakvih tema, ali nisam pronašla odgovore na moja pitanja, pa otvaram novu temu. Prvo ću ukratko sve obrazložiti, a zatim slijede pitanja.

Zaposlena sam kod privatnika (projektiranje, građevinski radovi, upravljanje zgradama) kao suradnik projektanta 01.02.2007. na određeno vrijeme do 31.03.2008 (tada je primjerak ugovora ostavljen na HZMO), nakon toga sam 01.04.2008. ponovno potpisala ugovor na određeno vrijeme do 31.03.2010. (tada nije primjerak ugovora odnešen na HZMO). U isto to vrijeme ja mu vodim knjigovodstvo za poduzeće. Na prvom ugovoru nije naveden broj dana godišnjeg odmora, dok je na drugom napisano 18 dana (ukupno sam od zaposlenja do danas iskoristila 25 dana). Ukupno radnog staža imam 14 godina i 5 mjeseci. Na ugovorima je navedeno da se mogu redovno raskinuti i da otkazni rok iznosi 15 dana. Jučer mi je poslodavac rekao da počnem tražiti posao budući da me on više ne može plaćati jer nema posla (u poduzeću smo samo on i ja, a on odlazi raditi u gradsko poduzeće).

Zanima me da li imam pravo na otpremninu od poslodavca (možda po kolektivnom ugovoru) budući da primjerak ugovora nikada nije odnešen na HZMO, koliko godišnjeg po zakonu trebam imati, da li mi poslodavac mora napismeno dati otkazni rok ili je dovoljna ta njegova usmena rečenica i napokon koja prava ostvarujem na zavodu za zapošljavanje?

Nadam se da nisam previše udavila sa detaljima.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vi prema Zakonu o radu imate pravo najmanje 18 radnih dana godišnjeg odmora .U pravilniku ili kolektivnim ugovorima moguće je odrediti drugačije ,ali ne manje od zakonom propisanog.

 

Ako se smanjio obim posla tada Vam poslodavac treba dati poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu .

 

U tom slučaju imate pravo na naknadu preko Zavoda za zapošljavanje.

 

Pravo na otpremninu imaju radnici koji su radili kod istog p

poslodavca neprekinuto dvije godine .

Ugovor o radu prestaje istekom roka iz ugovora i u tom slučaju radniku ne pripada otpremnina , međutim u Vašem slučaju kako u postu toji ugovor treba prestati 2010 :kavica: , te iz toga proizlazi da imate pravo na otpremninu ako ste zaposleni

uzastopce kod istog poslodavca 2 godine .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

-Poslodavac vam mora dati pismeni otkaz (usmeni otkaz je nezakonit) jer od dana dostave pismenog otkaza vam teće otkazni rok.(kako ste naveli da radite u firmi gdje ste samo vi i direktor zaposleni,a vi mu vodite knjigovodstvo i papirologiju savjetujem vam da ga sami sročite i date njemu na potpis)

-Što se tiče otpremnine također imate pravo jer ste radili kod njega nešto dulje od dvije godine.Imate pravo na 1/3 plaće za svaku godinu rada kod njega tj. u vašem slučaju 2/3 plaće.

-Trajanje godišnjeg odmora vam je definirano u samom ugovoru i iznosi 18 dana-to je uredu i to je zakonski minimum.Ako niste u 2008 iskoristili svih 18 dana go imate ga pravo iskoristiti do 30 lipnja ove godine (stari godišnji)A što se tiče god. odmora iz ove godine s obzirom da vam radni odnos prestaje prije 1.srpnja nemate pravo na cijeli već samo na razmjeran dio go tj.na 1/12 go za svakih navršenih mjesec dana rada u ovoj godini, što u vašem slučaju ispada 8 dana.

 

Najvažnije vam je da imate pismeni otkaz(i radi hzz i novčane naknade) jer vam od dostave otkaza teće otkazni rok.Ako u tijeku otkaznog roka budete koristili god.odmor za to vrijeme vam otkazni rok ne teće,već nastavlja teći prestankom korištenja god.odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija