Jump to content

Poništenje odluke Općinskog suda-uređenje međe


Aneri123

Preporučene objave

Situacija je takva da smo kupili kuću i dvorište ukupno 506m2, tadašnja vlasnica nam je od oka pokazala gdje je međa, mi nismo zvali mjernika jer u kući do nas nitko nije živio. Prilikom gradnje garaže (1999.)izdana je lokacijska dozvola u kojoj se navodi da je lokacija garaže 30cm od međe sa istim susjedom. Mi smo garažu ipak uvukli u odnosu na tu lokacijsku dozvolu, ali smo prostor izvan betonskog ruba garaže i puta do nje koristili za parking automobila.dakle razlika između onoga što piše u lokacijskoj je u 3 metra za koja smo pomaknuli garažu.Da bi razriješili stvari oko te međe pokrenuli smo postupak utvrđivanja međe (jer je susjed odlucio prepustiti drugom susjedu izlaz na cestu kojeg mora imati i uzeti toliko s nase strane).U svim papirima stoji da je nase zemljiste ukupno 506m2 (lokacijska dozvola, izvadak iz gruntovnice, vlasnički list, katastarski plan iz 87., dokumentu o podjeli parcela iz 1973g.,mjernik je izašao na teren mjesec-dva prije nego smo kupili kuću, svaki izvadak iz zemljišne knjige također navodi 506m2).jedina razlika je u novom katastarskom planu rađenom prije godinu-dvije kada je tvrtka koja je radila katastar uzimala granice parcela po DOF2(dakle, ono sto se vidi) da pri tome nisu upitali gdje je granica.Svatko je dobio mogucnost zalbe na to njihovo, no naše još čeka jer je u međuvremenu već bio pokrenut pravni postupak. Općinski sud u Sk je donio odluku u našu korist (izlazio je sudski vještak i mjernik i sve silne procedure) na koju su ovi imali pravo žalbe.na temelju njihove žalbe dobili smo novo rješenje kojem se ukida odluka općinskog suda iz 2008.g i predmet se vraća na prvostupanjski sud na ponovni postupak.

njihova žalba navodi da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje i pogrešne primjene materijalnog prava. Također stoji da na žalbu nije odgovoreno (a odvjetnik nije ni spomenuo da bi se na nju trebalo odgovarati-da li je trebalo)Piše da nije jasno zašto je sud donio dva različita rješenja o uređenju međe.

što sad to sve znači? da li imamo šanse ikada dobiti to nazad? što učiniti i kako se postaviti?

oni u žalbi navode da smo ih pitali mozemo li parkirati tamo, no pitali smo mozemo li parkirati na njihovu stranu (jer smo u međuvremenu nadograđivali i i mali radne strojeve), navode da je međa betonski rub garaže gdje sadimo cvijeće (a zar ne stoji u zakonu da ograda ne mora biti isključivo na međi već bilo gdje na nekretnini?

pomognite, jer smo sada već očajni što nam se agonija nastavlja

ince, susjedi su odselili 6-9mj nakon što su kucu kupili i više nitko u njoj ne živi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Drugostepeni sud kada je dobio žalbu na prvostupanjsku presudu imao je tu mogućnost da ju ukine i vrati natrag na

da se u novom postupku utvrdi sve na što se žalitelj žalio.

Vi ćete u ponovljenom postupku morate biti pozvani i iznijeti svoje argumente.

 

O međama i načinima rješavanja međa koje se utvrđuje u vanparničnom postupku govori članak 103.Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

 

Stavak 2 citiranog članka kaže :

 

Sud će među obnoviti ili ispraviti prema katastarskom nacrtu , ako je to moguće i ako na to stranke pristanu.

 

stavak3.

Ako ne bi bio u stanju postupiti prema odredbi st.2. ovog članka ,sud će među obnoviti prema sporazumu susjeda ćija je međa u pitanju, a ne bude li sporazum postignut, prema poslijednjem mirnom posjedu,a ne uspije li ga utvrditi

prema pravičnoj naknadi.

 

U Vašem slučaju stiče se dojam da ste Vi bili u posljednjem mirnom posjedu tih 506 m2.

 

Postoji još jedno što nije saSVIM JASNO DA LI STE vI OGRADILI ČITAVIH 506 M2, UKOLIKO NISTE TADA., ili niste dio prema javnoj površini , tada se u tom dijelu uzima kao međa ono što ste ogradili

Prema običajnom pravu vlasnik je dužan izgraditi zid, živicu kao među i sl. sa svoje desne strane od javne prometnice.

 

U svakom slučaju u tom drugom postupku morate dati svoj iskaz i iznijeti svoje argumente.

 

Ukoliko je Vaša ocjena da je odvjetnik nešto propustio

Vi imate pravo podnijeti prigovor na rad odvjetnika

ali samo ako se zaista ogriješio .U slučaju da trpite štetu radi zanemarivanja rokova i podnesaka i u slučaju da nastane neka štetna posljedica za Vas Vi imate pravo

ustati tužbom za naknadu štete .Odvjetnici su osigurani za slučej štete , pa takve se štete naplaćuju od osiguratelja kod kojeg je odvjetnik osiguran.

 

 

Pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li me susjed tuziti za ometanje posjeda, ako sam kamenje koje su oni nasuli na spornih 3m2 premjestila na njihovo zemljište i nasula svoje?

ako da, što mi je činiti? kakva su moja prava? da li se za to moze platiti kazna? oni se prijete stalno s nečim,ali mi nije jasno s čim ako je već jednom utvrđeno da je to naše i u svim knjigama tako stoji

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ćete ukoliko oni tuže dostaviti sudu odgovor na tu tužbu i pojasniti da je o tome sud donio jednu presudu u Vašu korist,kojom je utvrđeno da se radi o Vašem vlasništvu i posjedu . S obzirom da se radi o presuđenoj stvari tražiti ćete od suda da odbije tužitelja sa tužbenim zahtjevom.

Inače sud po službenoj dužnosti vodi računa da li se radi o presuđenoj stvari i u slučaju da jeste sud je dužan odbaciti tužbu. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija