Jump to content

kako raspodijeliti između suvlasnika a da nije parcelacija


hortenzija8

Preporučene objave

Imate li neku ideju kako riješiti slijedeće:

 

Tri smo suvlasnika (u idealnom dijelu svatko po 1/3)na terenu koji se sastoji od tri kat. čestice različite veličine. Sve te tri čestice imaju ukupno oko 300m2.

U dobrim smo odnosima ( rod ).

Želim graditi objekt od 100m2.

Da bi se to moglo mora se provesti parcelacija.

Ako bismo se između sebe podijelili, ja ne bih mogla ništa graditi na malenoj parceli od 130 m2.

Dva se suvlasnika slažu da zatražimo parcelaciju i objedinimo tri parcele u jednu.

Da li možemo između sebe nekim ugovorom kod bilježnika napisati da taj i taj dio pripada jednom, taj i taj drugom a taj i taj trećem? Suvlasnici se slažu da se nekako dogovorimo s tim da kuža koju bih gradila bude moje vlasništvo a ne vlasništvo svih nas troje???

 

Molim za pomoć u rješenju zavrzlame.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moguce je svasta ali ste se nejasno izrazili.

Dakle, nema problema za ujedinjenje 3 cestice. Isto tako nema problema da se novonastala cestica podjeli u nekakvome omjeru , tako da pripada jednome 1/3, drugome 1/5 itd.

Nema ni problema da se na takvoj nekretnini ustanovi pravo građenja pa da vi budete iskljucivi vlasnik kuce ALI onda drugi suvlasnici ne bi nikada smjeli graditi vlasitu kucu ili neki drugi veci objekt pa im to vlasnistvo ne bi prakticki nicemu sluzilo.

Sve ovisi o tome sto konkretno zelite, ali meni se cini da bi bilo najbolje da se dogovorite pa otkupite to zemljiste od njih. Sve drugo je moguce ali predstavlja nepotrebno kompliciranje koje dovodi prakticki do istog ili jako slicnog rezultata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem. Da malo objasnim.

Znači da novonastalu česticu možemo izmedju sebe raspodijeliti na primjer ovjerom ugovora kod javnog bilježnika gdje bismo to tako uredili da u formalnom smislu oni nisu vlasnici kuće?

Na primjer da točno definiramo koji je čiji dio okućnice?

 

Naime, oni će tu kuću moći uživati, a na svojim dijelovima terena oni ne žele ništa graditi.(Imaju dovoljno drugdje...)

 

Želimo urediti naše su-vlasništvo tako da je moguća maksimalna gradnja na parceli (s obzirom na dozvoljenu izgradivost po prostornom planu) zato bismo išli na parcelaciju tako da tri sadašnje kat. čestice objedinimo.

 

Ali opet bismo željeli izbjeći komplikacije glede gradnje kuće koju bih isključivo ja financirala i dizala kredit za tu gradnju.

A baš nemam novaca da od njih otkupljujem, i još plaćam i porez...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji nesto sto se zove pravo građenja. To je pravo da se na nekom zemljištu podigne zgrada i ta zgrada pripada onome u čiju je korist pravo građenja ustanovljeno(pravo građenja nije isto što je građevinska dozvola nego je stvarno pravo koje stranke ustanovljuju ugovorom dok je građevinska dozvola, dozvola upravne vlasti da se kuca smje sagradit).

Vi bi dakle mogli ugovoriti da vam oni prepustaju pravo građenja na svome djelu zemljista a da im vi za uzvrat dopustate da se na određeni nacin sluzite sa nekretninom(npr. ako je vikendica da je koriste xy tjedana u godini ili nesto slicno).

S tim da ja osobno smatram puno pametniju opciju da vam oni prepuste cjelu nekretninu a vi ih na neki nacin isplatite, bilo na nacin da im prepustite stan u izgrađenoj kuci ili to ucinite na neki drugi nacin.

Vrjednost kuce izgrađene na pravu građenja je manja nego one koja je zajedno sa zemljistem vlasnistvo 1/1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija