Jump to content

sporno vlasnistvo puta


bolero06

Preporučene objave

Molim za savjet struke.

Uz moju nekretninu je teren (put) u mom vlasnistvu.Taj put je JEDINI prilaz straznjoj strani moje gradjevine.Po zakonski vazecoj skici katastra teren - put pripada susjedu BOCNO.Zakonski vazeca skica je izradjena na temelju izmjera 1887.godine. A put je nastao cijepanjem BOCNE z.c. 1924. godine , te je taj dio zc pripojen tj postao sastavni dio moje nekretnine.

O provedenom cijepanju bocne zc i spajanju iste sa mojom nekretninom postoji upis u gruntovnci - povjesni izvadak. U medjuvremenu je vlasnik zc straga uspio na taj sastavni dio mog posjeda upisati na katastru oznaku - put- te oznaku po kojoj taj put po novim izmjerama i skicama pripada NJEMU - iako NE postoji nikakav pisani dokument koji to potkrepljuje, niti taj natpis -put- ima svoj broj (a put ga mora imati).

Geometar je izvrsio izmjere, m2 nekretnine odgovara stvarnom stanju i upisu u zk ali - put NIJE uvrsten u m2.

Trazili smo savjet od odvjetnika , medjutim ,odvjetnik nije uspio rjesiti taj problem- on tvrdi da povjesni upis nije vazan iako zakonski dokazuje cijepanje bocne zc i pripajanje mojoj zc.Tvrdi da put nije nas na temelju skice koja je nastala po izmjerama 1887.- a upravo zato jer je cijepanje i pripajanje izvrseno 1924. logicno je da nije ni ucrtano. I sto sad ? Kome se obratiti i kako to rjesiti?!

Iznosenje problema jeste dugo ali cini se nuzno.Hvala svima koji nadju strpljenja uhvatiti se ovakvog pravnickog izazova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

 

Vlasništvo je ustavna kategorija . Ako je taj put upisan u gruntovnici kao Vaše vlasništvo ,tada je on zaista Vaš a to što piše u katastru bi trebalo vidjeti na temelju čega je

evidentirano na susjeda .,ili na bilo koga drugoga.

 

Ranijih godina u vrijeme postojanja društvenog vlasništva za formiranje građevinske parcele prilikom parcelizacije

ucrtavali su se i prilazni putevi za buduće objekte.

Moguće je da u Vašoj dokumentaciji postoji neki podatak o tome.

 

Pismenim putem obratite se Uredu za katastar i tražite da izvrše ispravak imena posjednika s obzirom da to nikada nije bio posjed imenovanog ,kao dokaz priložite izvadak iz zemljišnih knjiga ,te predložite osobe koje će posvjedočiti da taj dio nekretnine koristite samo Vi ,i da ste

isključivi posjednik i vlasnik.Ako u gruntovnici nadalje stoji da ste VI vlasnik tada ga možete i ograditi ukoliko ne postoji pravo služnosti,u korist nekoga ..

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA Vam na odgovoru.

Na katastru smo vec bili i to kod 7 razlicitih sluzbi -a nitko od njih ne zna kako to rjesiti.

Put jeste unutar nase ograde,susjed bocno ga NE svojata Ali, susjed straga ga svojata zato jer mu je to jedini prilaz na njegovu zc - zato i jeste "sredio" da se upise na skice put i znak - z - pripadnost njegovoj zc.

Taj put ( 120 m2) nije uvrsten u m2 nase nekretnine.

 

- katastar NE zna kako to rjesiti

- odvjetnik NE zna kako to rjesiti

- kvadratura NE odgovara stvarnom stanju - u zk i u katastru upisana je m2 - zgrada i okolis BEZ tih 120 m2 puta.I opet ne znamo sto poduzeti dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitajte šefa katastra da Vam pojasni događeje i ako to ne može da ćete zamoliti krim . policiju da im pomogne pojasniti ,jer Vi nemate namjere odreći se svog vlasništva ,niti da se drugi ucrtavaju proizvoljno .

 

Nitko Vama ne može uzeti ni koristiti niti 1cm Vašeg vlasništva , Vi imate pravo tražiti novčanu naknadu za prolaz preko Vaše parcele .

 

Vi imate mogućnost sudskom tužbom tražiti plaćanje korištenja Vašeg vlasništva uz dokaz ZK-izvadka koji to dokazuje.

Susjed kojemu je to jedini prilaz mora biti svijestan da to ima svoju cijenu.

 

Vjerujem da ima odvjetnika koji znaju i žele pomoći .

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija