Jump to content

Pravo na osobni odbitak - ppds


kr1

Preporučene objave

Nakon što sam promijenio adresu prebivališta i preuzeo novu osobnu iskaznicu otišao sam u nadležnu poreznu upravu (Vukovar) kako bi se promjene unijele u proreznu karticu.

Službenica na šalteru mi je pod "I.opći podaci o posloprimcu" unijela odgovarajuće podatke (šifra općine, adresa, datum promjene podataka). Međutim, nije željela promjene upisati u dio "II.Podaci za osobni odbitak posloprimca - Pripadnost području posebne državne skrbi").

 

Osobno mi se čini: ako prema poreznoj kartici (i osobnoj iskaznici) živim u Vukovaru a Vukovar je u području posebne državne skrbi tada bih u poreznoj kartici trebala biti upisana i "pripadnost području posebne državne skrbi)!?

 

Uvjet za korištenje uvećanog osobnog odbitka za područja posebne državne skrbi je da porezni obveznik ima prebivalište i boravi na tim područjima.

 

Informirao sam se dodatno i znam moj primjer nije rijedak. Mnogi su dobili usmenu odbijenicu s obzirom da "nije realno pretpostaviti svakodnevno putovanje na relaciji Vukovar-Zagreb". Meni se čini da je taktva pretpostavka stvar subjektivne procjene i da ona nije pravno utemeljena. Osim toga, mislim da se pravo na osobni odbitak temelji na mjestu prebivališta a ne na mjestu zaposlenja!?

 

Osobno stvarno radim u Zagrebu (to naravno nisam naveo na šalteru) ali u njemu nikada nisam imao boravište i moj bi se posao mogao definirati na različite načine s obzirom da mi tvrtka, iako ima sjedište u Zagrebu, djelatnost obavlja po cijeloj Hrvatskoj (Vinkovci, Osijek, Zagreb, Ploče, Pula i sl...). Uz to, prošle sam godine također radio u Zagrebu a imao prebivalište u Osijeku gdje sam i predavao poreznu prijavu. Također, mogu i izjaviti da svakodnevno putujem na relaciji Vukovar-Zagreb - ukoliko se ispostavi da je to sporno!?

 

S obzirom da sam prebivalište dokazao osobnom iskaznicom zanima me postoji li način na koji mogu dokazati da stvarno i boravim na navedenom području, moram li to uopće posebno dokazivati ili Porezna uprava mora dokazati suprotno?

 

Mogu li, uz ovako upisane podatke na PK, na kraju godine ostvariti pravo na osobni odbitak s olakšicama ppds-a? Što moram učiniti kako bih to i ostvario?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

povrat poreza po Zakonu o PPDS dobiješ tek po prijavi poreza.

u veljači prijavljuješ porez za predhodnu godinu i ako si plaćao porez a imaš prebivalište na PPDS dio uplačenog poreza ti vračaju (ili sav uplaćeni porez ovisno o visini plaće).

ali čini mi se da je ta olakšica vrijedila do prosinca 2008.g. i da više nevrijedi za dohodak od nesamostalne djelatnosti. novi Zakon o PPDS

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvećani osobni odbitak na područjima PPDS i dalje važi.

 

Da biste ostvarili uvećani osobni odbitak prilikom godišnje prijave poreza na dohodak svakako na poreznoj kartici morate imati upisan P1 (područje posebne državne skrbi prve skupine).

 

Da biste to ostvarili otiđite u PP Vukovar i tražite Potvrdu o prebivalištu, u svrhu upisa PPDS-a u poreznu karticu.Zatim, što će Vam sigurno tražiti kao dokaz da zaista i prebivate na adresi s osobne a to je :Ugovor o najmu (ukoliko ste najmoprimac), račune koji stižu na navedenu adresu a koji glase na Vaše ime (struja,voda,telefon,račun za izvođenje bilo kakvih radova na Vaše ime i adresu prebivališta).Ukoliko imate sve navedeno, nema prepreke da Vam upišu PPDS u PK.

 

Ukoliko izjavite da svakodnevno putujete na relaciji ZG-VU,nećete ostvariti traženo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija