Jump to content

ugostiteljstvo ili igra na sreću


Dipl-ing

Preporučene objave

Molim za mišljenje.Kad vam netko isprića slijedeću priću, više neznam gdje živimo.Želite zaraditi a imate ugostiteljsku školu i unajmite poslovni prostor, platite najamninu, zakljućite ugovor i pribavite sve potrebne dokumente za rad i poćnete raditi.Radite kratko vrijeme i najmodavac vam se direktno upliće u posao,izmišlja razne troškove koje treba platiti, uzima sam novac iz kase i slićno.nakon nekog vremena odustajete od posla i odjavljujete obrt ali ne raskidate ugovor. Ubrzo vidite novu tablu, s novim vlasnikom na poslovnom prostoru, koji počinje raditi. Vi se pitate kako je dobio dozvolu, obrtnicu i ostalo i prijavljujete Gospodarskoj inspekciji koji utvrđuju da je sve tu u redu. Nemožete vjerovati da je to moguće jer niste raskinuli ugovor o najmu, jer tužite sudu za naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očigledno je da je Vam cilj da zakupodavcu naneste štetu. :-?

Ukoliko ste znali da je novi zakupac podnio zahtjev za obavljanje djalatnosti mogli ste predati podnesak nadležnoj instituciji sa važećim ugovorom o zakupu, pa odobrenje ne bi ni bilo izdato. Uz pomoć odvjetnika možete to rješenje osporiti i sada u upravnom postupku - sporu.

U tom novom ugovoru o zakupu trebalo bi da stoji odredba po kojoj zakupodavac uvodi novog zakupca u posjed zakupljenih prostorija slobodnih od ljudi i stvari.Bez obzira na to uz predočenje Vašeg ugovora možete od organa koji je izdao novo odobrenje za obavljanje djalatnosti tražiti kopiju toga ugovora po zakonu o slobodnom pristupu infrmacijama.

 

Ipak Vi možete zahtjvati predaju u posjed zakupljene poslovne prostorije ukoliko nije isteklo vrijeme na koje je ugovor zaključen. To možete zahtijeavti čak i nakon isteka tog vremena ako dokažete da je zakupodavac nesavjesnim postupanjem spreječavao zakupca da koristi zakupljene prostorije u vrijeme trajanja ugovorenog zakupa.

Ne zaboravite da pored prava u slučaju da prostor vratite imate i obveze iz ugovora.

 

U svakom slučaju, ako želite dalje morate angažirati odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebalo mi je neko vrijemeda stupim u kontakt sa zakupcem i da čujem njegovu priču, a ona glasi ovako:

ugovor o najmu je sklopljen na nekoliko godina.najamnina je plačena u cjelosti za 1 godinu.zakupodavac je odmah po primitku zakupnine, a prije početka rada, za vrijeme prikupa i sređivanja rješenja dove o u situaciju da je zakupac imao naplaniranih troškova radi osposobljavanja posl. prostora da bi i dobio minimalne teh. uvjete i rješenja, jer je garantirao da je sve u ispravnom stanju, a nije tako bilo.

po dobivanju svih rješenja i početka rada zakupac nije predao i kljućeve poslovnog prostora i skladišta, jar ih kao nemože dati, ali će uvijek biti prisutan i otvarati vrata.nije dozvoli niti promijeniti brave, da svi imaju kljućeve.već nakon kračeg vremena rada zakupac je počeo tražiti i plačanje troškova koji su ranije dogovoreni da će ih on podmirivati, obzirom da se radi o rodbini.zakupac nije htio platiti nove troškove, ali je izašao u susret zakupodavcu nanačin da mu je pozajmio sredstva za troškove s napomenom da ubuduće na prihavaća takve obveze. normalno zakupodavac se toga nije pridržavao i već slijedeći mjesec je sam poćeo uzimati novac iz kase,te stalno smetati u poslu svojim provokacijama.tako počinju problemi i zakupodavac se potužio uredu za gospodarstvo, a kako se to i dalje nastavilo,podnio je zahtjev za odjavu obrta. pritom je napomenuo ovlaštenima u uredu za gospodarstvo da time ne raskida i ugovor o zakupu, jer je puno novca uložio i namjerava sudski tražiti taj novac od zakupodavca, jer ga dobrovoljno ne želi platiti. nakon nekog vremena saznaje, te se ide informirati u ured za gospodarstvo da je pojavio se novi obrtni u njegovom poslovnom prostoru.( jer ima važeći ugovor o najmu).tamo čuje da je zakupodavac u spis priložio papir naslova raskid ugovora. nakon dobivanja kopije tog papira zakupac uviđa da se ne radi o nikakvom raskidu ugovora, jer ni po pravnoj formi a ni po sadržaju, te jer nema i njegovog potpisa i ovjere kod bilježnika se ne radi o zakonitom raskidu ugovor o najmu. o svemu obavještava Ovlaštenu osobu ureda za gospodarstvo.nekoliko dana kasnije osvanula nova tabla novog obrta na poslovnom prostoru i novi obrtnik počinje s radom. ovaj stari zakupac s važećim ugovorom i prilozima odlazi na policiju i DO te prijavljuje zakupodavca za prijevaru i krađu ugostiteljske robe u vrijednosti godišnjeg najma.

 

moj je zaključak da se ovdje radi o mogućoj korupciji u uredu za gospodarstvo, velikoj prijevari zakupodavca učinjenoj poštenom zakupcu, a koja nebi bila moguća bez suradnje sa uredom za gospodarstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

pozdrav,

 

upravo sam sad saznao, je me nazvao poznanik, da je Drž.Odvj. odbacilo njegovu kaznenu prijavu, te uputilo da prijavitelj sam poduzme kazneni progon protiv osumnjićenika,pred mjesno nadležnim sudom,

 

moj komentar je da mi nikako nije jasno kako je došlo do ovakve situacije, i odbacivanja prijave, jer se sigurno ovdje radi o nizu dokazanih kaznenih djela najmodavca, a upleteno je ovlašteno osoblje ureda za gospodarstvo, jer nije moglo izdati rješenje novom obrtniku,dokle god postoji važeći ugovor o najmu, koji nije raskinut, a u jednom poslovnom prostoru nemogu raditi dva obrtnika,

 

sve mi tu smrdi na tešku korupciju ureda za gospodarstvo i unaprijed dogovorenu spregu sa nepoštenim najmodavcem, možda čak i kakvo lažiranje nekog dokumenta ili potpisa, pa molim komentar ili neki pravni naputak za poznanika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija