Jump to content

Uskoro VSS- problemi veliki


Medonja

Preporučene objave

Ovako,

 

Prije 1 mj. sam osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 6 mj. s rokom kušnje od 3 god. zbog kaznenog djela sprečavanja službene osobe u obavljanju dužnosti. Kako sada trebam završit Pravni fakultet i htio bi se baviti odvjetništvom zanima me da li ja mogu se upisat u imenik odvj. vježbenika zbog ove presude. Naime čl. 49. Zakona o odvjetništvu govori o nedostojnosti za obavljanje odvjetništva. Svjestan sam svoje pogreške ali događaj se desio kada sam imao 19 god.

P.S. potvrdu da se ne vodi postupak protiv mene i da nisam osuđivan mogu podići jer se postupak vodio pred sudom o Osijeku, a ja takvu potvrdu podižem po mijestu prebivališta, dakle u Zagrebu.

 

Zahvaljujem unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema veze mjesto prebivališta ako sada drugi postupak nije u tijeku (ovaj jedan je pravomoćno završen). Dakle, potvrdu o tome da se ne vodi drugi postupak ćeš dobiti ako je istina da se drugi postupak ne vodi i ako protiv tebe nije pokrenuta istraga, odnosno podnešen optužni prijedlog, ili podignuta optužnica. Nitko ne može tražiti podatke o tvojoj pravomoćnoj osuđivanosti od Ministarstva pravosuđa(osim suda). Međutim, čak i da Odvjetnička komra dođe do tog podatka, to ne bi, prema mom mišljenju, a nakon što sam , između ostalih pitanja, pomno proučio praksu Ustavnog suda i po tom pitanju - ne bi mogao biti valjan razlog da ti se zabrani obavljanje odvjetničke djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno. Olakotna okolnost je što sam to počino kao student, a ne kao odvjetnik ili vježbenik. Mislim da se njih ne bi trebao doticat život osobe prije stupanja na dužnost odvj. vježbenika. Svakome se to može dogodi, npr. prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Ja naravno neću spominjat nigdje da sam bio osuđivan, iako je gorak okus u ustima.

 

Zanumljivo bi bilo da postupak nije okončan, makar se onda sudu može prešutit podatak da sam recimo postao odvj. vježbenik...

Zanimljiva je ta praksa, jedva čekam da se počnem bavit konkretnim stvarima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se.

1. za upis u Komoru ti je potrebna potvrda o nevođenju postupka, što je period od početka istrage do pravomoćnosti.

2. to kazneno djelo nije djelo koje je propisano kao djelo zbog čijeg počinjena je odvjetnik nedostojan za obavljanje odvjetništva u smislu da je kažnjen za isto.

3. imao sam situaciju kod jednog kolege koji je imao identičnu situaciju i nije bilo nikakvih problema

 

Moraliziranje i filozofiranje oko toga jel to u redu ili nije i prošlost koja proganja sadašnjost je irelevantna:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je da li je uopće i počinjenje djela prije prijema u službu razlog za zabranu u upis u odvj. komoru?

Dakle, mislim da netko kao student još nema uvid u cijelu životnu situaciju i možda bi to bila kao neka olakotna okolnost.

Ja sam sada svjestan svega, svojih postupaka. Mislim da zbog mojeg prijašnjeg života ne bi trebao biti smatran manje vrijednim odvjetnikom nego netko drugi.

 

Zanimljivo je i to da sam ja cijeloo vrijeme trajanja kaznenog postupka mogao dobiti potvrdu o nekažnjavanju iz dva razloga:

Prvo, na potvrda se izdaje za nadlažnost suda u Zagrebu, i kako meni nije bio nadležan sud u Zagrebu uvijek to mogu dobir.

Drugo, ja sam počinio djelo za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od 5 god. i takva djela se progone na temelju OPTUŽNOG PRIJEDLOGA, a ne OPTUŽNICE. To je bitno je u potvrdi o nevođenju postupka se govori o optužnici, a ne o optužnom prijedlogu. Dakle svi koji se sumnjiče za djelo do 5 god. zatvora mogu dobiti potvrdu o nevođenju postupka i bez problema biti upisani u imenik odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija