Jump to content

savjet


brunowien

Preporučene objave

Da li je pravomoćnom odlukom suda određeno koje praznike djete ima pravo na susrete s ocem?

 

Obično sudske odluke navode da djete naizmjenično tokom godine provodi državene praznike kod roditelja,tako da je jedan praznik kod jednog,a sljedeći kod drugog roditelja,npr.Božić s majkom,a Novu godinu s ocem,pa se slijedeće godine to mjenja.

 

Ako je u presudi navedeno mjesto preuzimanja i predavanja djeteta nakon susreta,onda se toga treba držati.

Međutim,ako se ponekad ne može zbog niza okolnosti isto izvršiti,a roditelji se dogovore o tome,ne traba od toga praviti veliki problem.

Ako je jasno da stalna promjena mjesta preuzimanja i predavanja djeta ima za cilj maltretiranje jednog od roditelja, onda isto predstavlja kršenje prava djeteta,a posebno ako se na taj način žele onemogućiti susreti i družanja djeteta i roditelja s kojim ne živi ili bitno otežati.

 

Otac nije dužan kupavati djetetu ništa,ali kao i svaki roditelj učinit će to kada vidi da djetetu nešto nedostaje,bez obzira što redovito plaća mjesećno uzdržavanje iz kojeg je drugi roditelj dužan osigurati djetetu neophodnu odjeću,obuću i slično.

To su da tako kažem djetetove osobne stvari pa bi ih uvjek trebalo dostaviti drugom roditelju kada isti preuzima djete.

 

Ako ponašanje koje navodite ima za cilj da vi svaki put kupujete djetetu kada je s vama odjeću,obuću itd.,onda je jasno da drugi roditelj na taj način želi zadržati dio uzdržavanja za sebe, jer ne mora trošiti na dijete,te i to predstavlja kršenje prava djeteta i njegovo zanemarivanje.

 

Kada se krše prava djeteta potrebno se obratiti CZSS (uvjek uz usmneu obavijest i u pisanom obliku) ,navesti koja se prava krše i nakoji način,te tražiti poduzimanje mjera iz zakonskog okvira CZSS prema roditelju koji ta prava krši.

Mjere su sadržane u čl.109. i 110 Obiteljskog zakona.

 

Ukoliko se djetetu u većoj mjeri onemogućuje njegovo pravo na susrete i druženje,bez obtira na koji način se isto čini,potrebno je pokrenuti ovršni postupak pred sudom na temelju pravomoćne presude , a također se može podnijeti i kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela iz čl.215.st.1. Kaznenog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to odredjeno kao i u svakoj presudi samo sto zene uzimaju zakon u svoje ruke,pa tako ispada da ja nemam pravo na bozic i uskras jer kad je red na mene onda su djeca ko babe i dede jer tako je to trazeno tuzbom, sto se tice predavanja mjesto je odredjeno samo sto majka i djete zive na drugom mjestu pa onda kako majci odgovara malo tamo gdje zivi malo kod roditelja se predaje i preuzima. A na upit za stvari dobijete odgovor dobro pametnjakovici, dovidjenja ili bolje #OOPS# i jos zena je trenutno trudna pa vjerovatno zamislja da moze srati bivsem po glavi ili bolje receno posalje vas u rodni kraj i kaze da je djete prosle godine bilo kod vas za uskrs.I kako to sve dokazati na sudu da li ce sud uzeti u obzir sms poruke iz telofona gdje majka jasno i glasno na glasava kako ce se djete vidjati i da li postoji mogucnost da odvjetnik to sam odradi na sudu bez prisustva oca.

Obracom sam se pismenim i usmenim putem css ali oni samo kazu odi tamo u zakazano vrjeme pa ako nije djete tamo onda na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki, ali baš svaki put kad se bivša supruga ne pridržava pravomoćnog sudskog Rješenja obavijestite policiju, oni su dužni izići na teren i sastaviti zapisnik. Na teren u ovakvim situacijama izlazi policija u civilu. Također ih podsjetite da službenim putem izvijeste dežurnog socijalnog radnika te nadležni CZSS.Vi također pismenim putem (svaki put) izvijestite nadležni Centar.

Budite uporni naročito s policijom jer se zna desiti da baš nisu proučili Protokol o postupanju u ovakvim situacijama.

Za neki vaš kasniji korak bitno je da ovaj dio napravite ovako jer će sve ostati evidentirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija