Jump to content

osporavanje prava na nužni dio


Birokrat

Preporučene objave

Imam dosta kompliciran slučaj. Zato ću napisati sve u natuknicama da bude jednostavnije. Hvala unaprijed za pomoć.

 

Predmet : Nasljeđivanje stana

 

- naslijedio sam stan od pokojne bake temeljem oporuke

- baka je imala 2 dijece ( moju majku i sina - ujaka)

- jedinac sam a ujak je imao dvoje dijece

- ujak je nažalost umro 5 godina prije bake/rasprave

- supruga od ujaka ( pravnica) nije osporavala oporuku ali je u riješenje unjela stavku o pravu na nužni dio za svoje 2 dijece

 

- želim saznati da li to mogu osporiti na bilo kakav način zato jer:

 

- ujak i ujna su 1980 od djeda (sada isto pokojnog) darovnim ugovorim,u kojem nije bilo stavke o nužnom dijelu ( koji bi teoretski pripao mojoj majci) dobili puno veći stan.

 

- 90'ih je moja majka isplatila gotovinu baki ( na ruke , bez računa) da bi ona kupila stan. radilo se oko 80% iznosa kojeg je tada trebalo platiti.

 

 

Majka stoji naravno na mojoj strani i smatra da je ujna dobila ionako više nego što je uopće trebala.

 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete osporavati nužni dio, ali možete tražiti da se u ostavinu uračunaju i darovanja, te da se nužni dio računa prema takvoj ostavini.

 

Točnije: možete osporavati pravo na nužni dio, ali da bi to uspjeli, morate imate vrlo jake, zakonom propisane razloge za to. Iz onoga što ste napisali ne vidi se postojanje tih razloga.

 

Međutim, iz onoga što ste napisali proizlazi da je već doneseno rješenje. Ako je Vaša majka kao nasljednica učestvovala u ostavinskom postupku i nije tražila navedeno, ne znam da li bi žalba na rješenje u navedenom smislu imala uspjeha. Ako je rok za žalbu istekao, ne vidim mogućnosti da nešto promijenite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok.shvaćam

 

Da li bi bilo moguće taj stan zamjeniti za veći stan u kojem bih živio a da pri tome ne moram platiti nužni dio? Naime, u prvobitnom tekstu sam zaboravio napomenuti da je u riješenju ubačena klauzula da "...nužni dio pripada AKO dođe do prodaje stana".Ja ne namjeravam prodati stan već ga želim zamjeniti za veći. Sorry ako su glupa pitanja, ali nisam pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ovo stvarno ne znam odgovoriti, ali bi me zanimalo tko je donio takvo rješenje.

 

Po mojem skromnom nestručnom nepravničkom mišljenju to je rješenje nepravilno napisano. Naime, ne može se nasljedstvo uvjetovati. Vi ste mogli sklopiti dogovor/ugovor s drugom stranom kako ćete razvrgnuti suvlasničke odnose koji proizlaze iz nasljeđivanja, tj. da će se nužni dio isplatiti na takav i takav način, ali preduvjet takvog dogovora je da nužni dio jest pripao određenom nasljedniku nakon smrti ostavitelja. Ne može mu naknadno pripasti ili ne pripasti pod određenim uvjetima, kako proizlazi iz ove formulacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija