Jump to content

Darovni ugovor ili ...


Hrvoje32

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Baka i djed posjeduju svaki po 1/2 kuće, koju žele darovati unuci darovnim ugovorom, te nastaviti živjeti u njoj do svoje smrti ili nekog trećeg događaja. Da li njihov sin jedinac ili unuk nakon njihove smrti mogu tražiti udio u darovanom? Što napraviti da unuka dobije cijelu kuću bez mogućnosti potraživanja od strane oca i brata.

 

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je kuća jedino što su baka i djed posjedovali tada ,sin ima pravo na nužni dio,koji će se utvrditi u ostavinskom postupku .Ustavri unuka može biti na temelju ugovora o darovanju 100% vlasnik kuće ,ako se nužni dio može utvrditi iz druge imovine , novca ili sl.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Baka i djed posjeduju samo tu kuću, odnosno više ju ne bi posjedovali jer bi bila darovana. Ako je kuća u međuvremenu prodana, hoće li onda biti predmet ostavinske rasprave? Ako baka i djed nemaju više u posjedu tu kuću, niti su upisani kao vlasnici u katastru i gruntovnici može li ta nekretnina biti predmet ostavinske rasprave? Ne razumijem se baš u te stvari nije mi nikad trebalo, ali mi se to čini nepravedno, da netko nakon nećije smrti može dobiti nešto što mu ovaj nije želio dati za života zbog loših među obiteljskih odnosa. Može li se u oporuci bake i djeda navesti da sin ne dobiva ništa?

Na koji bi se način oca moglo izbaciti iz bilo kakve kombinacije osim možda da baka i djed fiktivno prodaju nekretninu unuci, ali onda unuka mora platiti porez na promet nekretnina, jel tako?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U gruntovnici trebate provjeriti pravo stanje stvari .Uzmite izvod iz katastra -možete i kopiju plana , zatim u gruntovnici provjerite ime vlasnika i Ugovor na temelju kojeg je dotična osoba postala vlasnik.

Ako je kuća darovana tada imate pravo tražiti da dar uđe u ostavinsku masu da bi ostali nasljednici mogli doboti nužni dio .

 

Ako je došlo do kupoprodaje tada se plaća poret od 5%, oslobođeni su plaćanja unuka samo u ne naplatnim pravnim

poslovima.

Kupoprodaja se može osporavati ako je to fiktivan pravni posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija