Jump to content

Molim pomoć u nevolji sam ?


sbrajk79

Preporučene objave

Svima dobronamjernima unapred zahvaljujem ,naime moj problem je : bio sam dragovoljac u ratu nastavio sam sa ugovorom sa gardiskom brigadom tj. sa ministarstvom obrane i ja sam svoj dio iz ugovora sav ispunio dok druga strana nije. Sa istima sam na sudu već duže godina i sad sam na kraju snaga i volje da se dalje sporim , ali prije nekoliko sam čuo da su isti ovaki primjeri kao ja podnjeli tužbu sudu za ljudska prava i navodno da su branitelji dobili to pravo :Mene interesira dali neko zna dali je to točno ? dali netko može da me uputi na koju adresu da se javim i kome za pomoć ? vremena mi je ostalo malo ,a živaca još manje molim pomoć od svih koji išta znaju u vezi istog . Još jednom svima zahvaljujem od sveg srca .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije bi morali pojasniti dokle ste došli sa vašim tužbenim zahtjevom pred domačim sudovima!!!

 

Pretpostavljam da se radi o tkz."Zelenim ugovorima" tj.potraživanju ugovorene a neisplačene plače u visini tri i pol prosječne neto plače isplačene u privredi!!!

 

Da li ste iscrpili sve pravne distance u RH ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje gospodine Plemeniti da Vam odgovorim ja sa svojim tužbenim zahtjevom sam skoro na početku naime ministarstvo i dalje ostaje kod svoga da tada plaća i ostala beriva su bila regulirana po odluci predsjednika republike no međutim nigdje nisu objavili niti u službenim niti u narodnim novinama tako da kad se zatražilo od njih oni nemaju tumačenja za to tako da se moj problem vozi iz godine u godinu i sada su se sve više nagomilali troškovi tako da neznam niti sam što dalje? Da navedem da sam se dosad sam branio na sudu i stvarno više nemam živaca ,a niti hrabrosti i volje za daljnu borbu što se kaže vojnički došlo je do izmoravanja sa jedne i sa druge strane. Nadalje da da Vam kažem da sam "čuo" ali nisam nigdje pročitao da su branitelji kao i ja sa istim slučajem dali takav slučaj zajednički na međunarodni sud za ljudska prava i da su navodno dobili spor. Ja isti neznam i ovim putem molim svakoga tko zna i voljan da mi pomogne i da me savjetuje dali je to istina ineka me uputi na koga da se obratim ili na koju ustanovu da tražim pomoć i na kraju da se izjadam kada sam pošao kao i stotine i tisuće drugih u rat nitko nije ništa postavljao nikakve uvjete niti zahtjeve sad kad sam stariji dvadeset godina i kada sam nikakav i PTSP-iovac sada nikome netrebam i nemogu dobiti ono što su nam pismeno obećavali i potpisivali gdje su nas svjesno zakidali . Evo toliko o tome ako još što treba napisat ću . Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu vam pomoći sa malo novijom informacijom:oko 300 gardista je tužilo po pitanju naših ugovora na sudu u Strasbourgu,na sud za ljudska prava(ako griješim,neka me netko ispravi,molim lijepo).Isto čekam ishod oko toga sa zanimanjem(tiče se mene kao i ostalih koji su potpisivali ugovore).Više informacija može se naći na braniteljskom portalu tvrđava Knin ,a ima ih još(Domovinski rat online i još,etc...)Samo bi htio podsjetiti da je bilo i starijih ugovora pisanih na bijelom papiru,neki su bili 2,a poslije 3 godine(molim ispravak,ako nije točno).

Navodno da su neki "uspjeli" ishoditi potraživanja po tim ugovorima,molim Vas nemojte odmah uzeti zdravo za gotovo.

Činjenica je da mora imati neki dokument gdje je to dokazano i potvrđeno,da to može ostvariti.

Želim Vam svako dobro i da uspijete.

Nema nas puno koji smo to sa ugovorima prošli,kako sada stvari stoje.Činjenica je da nekih od nas više nema,neki i ne potražuju to,tako da zbilja ne znam kao ni Vi kako će to završiti.Ostaje samo nada i upornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAGREB - Bivši pripadnici gardijskih brigada Hrvatske vojske, njih oko 300, preko odvjetnice Katje Mudronje podnijet će tužbe Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog nepoštivanja obveza iz tzv. Zelenog ugovora koji su 1991. i 1992. godine potpisivali s Ministarstvom obrane. Kako nam je rekla odvjetnica Mudronja, prve tužbe u Strasbourg odaslala je u prosincu prošle godine nakon što su sve sudske instance, pa tako i Ustavni sud, u jesen prošle godine odbacile potraživanja branitelja kao neosnovana.

 

Prema procjenama, tužbeni zahtjevi iznose između 200 i 700 tisuća kuna bez kamata i sudskih troškova. Ako bi Sud u Strasbourgu usvojio sve ove tužbe, država bi na ime samo 300 tužbi trebala isplatiti 135 milijuna kuna glavnice, a kada se tomu pridodaju i kamate i troškovi suđenja, ukupna suma se vrtoglavo penje.

 

Državu tuže i branitelji iz Osijeka, Dubrovnika, Zagreba i drugih gradova, a prema nekim neslužbenim informacijama broj tužbi se penje čak do 15 tisuća. Same ugovore potpisalo je oko 40.000 ljudi, no nisu svi podnijeli tužbu. Tzv. Zeleni ugovor, koji je ime dobio po boji papira na kojoj je tiskan, službeno nosi ime Ugovor o službi u Hrvatskoj vojsci - gardijskim brigadama. Člankom 6. tog ugovora potpisnicima, profesionalnim vojnicima, zajamčena je osnovica plaće od tri i pol prosječne mjesečne neto plaće u hrvatskom gopodarstvu. Osim toga, zajamčeno im je stambeno zbrinjavanje i druge povlastice. No to nikada nije ispunjeno.

 

Odvjetnica Mudronja naglašava kako su branitelji na hrvatskim sudovima gubili procese jer je zaključeno da ti ugovori nisu usklađeni sa spomenutom Tuđmanovom odlukom. No, tvrdi odvjetnica, ugovor je iznad zakona i utvrđuje odnos između dviju strana. Branitelji, kao jedna strana, svoje su obveze izvršili, a država s druge strane nije. Kako Ministarstvo obrane nikad nije tražilo raskidanje ugovora ili nudilo potpisivanje aneksa, taj dokument je za odvjetnicu i njene branjenike i dalje važeći. Kada je 1995. godine predsjednik Tuđman donio odluku o vojnim plaćama, prosječna plaća u gospodarstvu iznosila je 1818 kuna. Prema Zelenom ugovoru osnovica vojne plaće trebala je biti 6363 kuna,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško mi je ovako odgovoriti bez uvida u spis predmeta a niste naveli da li ste dobili bilo kakvu presudu od opčinskog ili županijskog suda tj.vrhovnog ili ustavnog.

 

Načelno govoreči u ovakvom sporu nezahvalno je sam se zastupati bez prisustva odvjetnika jer je terne veoma "klizav".

 

Moj vam je savijet da neidete sa (pre)velikim iznosom pred sud jer ste onda dužni u slućaju gubitka spora isti i nadoknaditi u cijelosti a vjerujte nije mali.Svoj odštetni zahtijev sa iznosom možete naknadno uskladiti poslije izvršenog financijsko- knjigovodstvenog vještačenja od strane ovlaštenog sudskog vještaka.

 

Dokle če te ići s vašom tužbom ovisi samo o vama i vašoj odluci...

 

Imate već otvoreno par topića na tu temu gdje je sve objašnjeno pa malo prosurfajte... ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala i tebi jer si meni dao volju i priliku da upotrijebim svoje znanje i nađem možda koju korisnu informaciju koja bi mogla i nama drugima pomoći.

Nisam pravnik,ja sam bio dragovoljac 91.,kao razvodnik umirovljen nedavno,nažalost se razbolio,ali vladam informatikom i stranim jezicima pa ako nekome treba pomoći oko toga sad imam vremena koliko god treba.Čitqam pomalo i pratim sve što se događa.

Po meni,ponajviše hvala moderatoru Mrljavcu što nam je omogućio da pišemo na jednom ovako dobro uređenom forumu i svaka čast njemu i posebno zato što pomaže svakom od nas ako je potrebno,hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija