Jump to content

stečaj - tko, kako i zašto odlučuje gdje koji vjerovnik pripada, u koji isplatni red?


isadora

Preporučene objave

Ne po veličini, već po vrsti potraživanja.

Ako u stečajnoj masi preostane 10 kuna, ja potražujem 70 kuna a ti 30 kuna, a potraživanja su iste vrste, ja ću dobiti 7 kuna a ti 3 kune.

 

Prvo se namiruju tzv. vjerovnici stečajne mase: troškovi stečajnog postupka, obveze preuzete u ime društva od strane stečajnog upravitelja nakon otvaranja stečaja, odvjetnički troškovi u stečajnom postupku itd. itd.

 

Prvi viši isplatni red: tražbine radnika za neisplaćene plaće, za otpremnine po zakonu i kolektivnom ugovoru ako ga ima, potraživanja radnika prema stečajnom dužniku na osnovi naknade štete zbog ozljede na radu.

 

Drugi viši isplatni red: ostale tražbine.

 

Niži isplatni red: kamate, novčane kazne, itd. itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde evo ti još dvije cake, kad si se tako lijepo zahvalila. Stečaj se može provesti i na fizičkoj osobi ako je ona trgovac u smislu Zakona o trgovačkim društvima, odnosno ako je trgovac pojedinac ili obrtnik, a ne može se provesti na mirovinskim fondovima, HZZO-u, RH, jedinicama lokalne i područne samouprave, a za pravne osobe koje obavljaju poslove opskrbe MORH-a robom, samo uz suglasnost RH. Za obveze svih ovih u slučaju da inače postoje uvjeti za otvaranje stečaja (prezaduženost, insolventnost), postoji solidarna odgovornost RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija