Jump to content

Prava radnika sa ugovor na određeno vrijeme


Slavonika

Preporučene objave

Molim Vas da mi pomognete savjetom,

ugovor o radnu na određeno vrijeme (sklopila sam ga prvi puta 26.08.2006.) istekao mi je 31.05.2009. godine.

Zaposlena sam u privatnom poduzeću i poslodavac je vlasnik više firmi. Budući da u drugoj firmi fali djelatnik rekao mi je da moram ići tamo raditi, ali ''na crno'', te da se u slučaju inspekcije predstavim kao druga osoba koja je tamo zaposlena i da kažem da nemam osobne dokumente kod sebe. Radila sam tako neko vrijeme ali sada zahtijeva i da radim u smjenama što mi ne odgovara.

Moje radno mjesto je administrativni djelatnik i po ugovoru mi je radno vrijeme od 09-17h, kako sam i radila.

Na poslu nisam imala nikakvih sukoba i posao sam obavljala bez greške.

Nakon što sam to odbila rekao je da mi neće više produžiti ugovor o radu!

Zanima me kakva su mi prava.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju kada radnik ostane raditi kod posloavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen neoboriva je pretpostavka da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, što znači da poslodavac ne može dokazivati da ste sklopilo ugovor na određeno vrijeme.

 

Pitanje je uopć da li je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen zakonski. Da postoji poseban razlog zašto je poslodavac s vama aklopio ugovor na određeno vrijeme? Npr. povećan opseg pola, mijenjate nekoga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da postojala je, mijenjala sam osobu na porodiljnom, ali se ona vratila na posao prije 2 godine, a mene su zadržali i svakih 6 mjeseci mi produživali ugovor.

A zaboravila sam napomenuti da su mi rekli i da ću sama morati platiti kaznu ako naiđe inspekcija rada i vide da sam tamo neprijavljena. (Nemam riječi!)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni ja nemam riječi..radi se o tipčnoj ucjeni poslodavca i kršenju prava..

 

Novčanom kaznom od 80.000 do 200.000 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac koji zaposlenika ne prijavi tijelima mirovinsko-invalidskoga ili zdravstvenoga osiguranja te poslodavac koji zaposlenicima drugoga poslodavca povjerava poslove protivno zakonu (članak 2. stavak 2. točka 1. i članak 26. stavak 1.).

 

Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba zatečena na radu za poslodavca, koja na zahtjev inspektora rada ne stavi na uvid javnu ispravu iz koje se može utvrditi njen identitet (članak 20.).

Dakle ako ne bi pokazai dokumente kaznit će se vas!zbog onog što on traži od vas.

 

U Zakon o inspekciji većina se odnosi na sancije poslodavca.. Tako da bi smatram trebali obavijestiti Inspektora rada za ovaj slučaj-vas zakon štiti (bar nigdje nije vidljivo da bi se nešto loše dogodilo vama)..ipak, poslodavac krši vaša prava i nemojte na to pristati..

 

ako saznam nešto novo javim se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti puuuuno!

To je danas sve bilo telefonski, šef sutra dolazi u ured pa ću vidjeti šta ću. A svakako ću se posavjetovati sa odvjetnikom.

A molim te, ako ti nije problem, pojasni mi samo ovo što si spomenuo da ako mi je ugovor istekao a novi nisam potpisala, a danas sam normalno bila na poslu. Da li to znači da automatski se novi ugovor vodi kao na neodređeno ili šta!

Još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zakonu to znači da poslodavac ne može dokazivati da je sklopljen ugovor na odrđeno vrijeme..Ne mogu to sa 100% sigrnošću ništa objasniti.

 

Uglavnom ako radiš na crno to je težak prekršaj poslodavca.

Vidjet ćeš kao će se poslodavac ponašati i savjetujem da ne pristaneš na ucjenu, iskoristi prava koja imaš!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slavonka bok,

čitam tvoj tekst i mislima se vraćam u 2005. godinu. Sve sam to prošao i ja, i još i dan danas prolazim.

Odmah da ti kažem da po struci nisam pravnik, ali sam VSS struke, znam prošitai i isčitati zakon. Pored toga za pomoć sam angažirao odvjetnika. Moj slučaj je identičan tvome. Mijenjao sam djelatnicu koja je vratila na posao, a ja sam nastavio raditi po istom ugovoru narednih cca 70 dana.

Sve što je napiso Mati77 je točno. Zakon doista tako kaže, ali se u praksi ne primjenjuje. Suci će ti presuditi na naćin da ugovor o radu na određeno prestaje onoga dana kad se djelatnica koju si mjenjala vratila na poso, a sve ovo poslije što si radila je samo FAKTIČNI RAD. O ovom pojmu sam pisao već podosta, molio sam savjet članova foruma, ali mi nitko nije ništa konkretno rekao. Radni sporovi su od prioriteta, a moj ti traje već pune 4 godine i tko zna koliko će još trajati.

Moj ti je prijedlog da pokušaš lijepim riječima s poslodavcem izgladiti situaciju. Nikako ti ne savjetujem sudsku tužbu. Mislim da ćeš izgubiti osim novca puno živaca i zdravlja. Najviše boli kad znaš da si u pravu, da je Zakon na tvojoj strani, a ne možeš si pomoći. To je frustrirajuće.

Pozdrav i puno uspjeha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija