Jump to content

prvenstvo upisa djece branitelja u srednju školu


pandur

Preporučene objave

bojim se gospodine noname da nisam potpuno razumio što je pjesnik time želio reći.Odluka ustavnog suda je takva kakva je,a da li je u redu,o tome bi se dalo štošta reći.Ja osobno mislim da nije u redu,ali to je samo moje mišljenje.Između dvoje djece sa potpuno istim ocjenama red bi bio da braniteljsko dijete ima prednost,pošto je njegov roditelj nešto dao ovoj državi,za razliku od nekog tko je npr cijeli rat brinuo samo za sebe,ali ovo je ipak Hrvatska,te je sve moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

branko5..smatram da razmišljate u krivom smjeru..

 

niti jedno dijete ne može birati koga će dobiti za oca..

 

vaša djeca nisu birala da im vi budete otac..

 

isto tako neka djeca nisu birala da im otac bude neradnik i propalica (sigurno da su mogli birati izabrali bi oca koji bi se brinuo za njih)..

 

a s druge strane koliko ima djece kojima ja otac mrtav i umro prije rata..tko zna da je bio živ da li bi sudjelovao u ratu..

(a da je dijete moglo birati, sigurno bi htjelo imati živoga oca)

 

a da ne spomenem djecu koja su zlostavljana od strane roditelja..

 

tako da se ne slažem s vama, jer svako dijete ima svoj jedan život i bori se za svoju priliku na temelju svojih zasluga a ne zasluga svojih rotelja, a to da je ponos imati oca branitelja definitivno stoji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neki se detalji nalaze i u Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u šk.g. 2009./2010.(MZOŠ, cjelovit tekst klik-ovdje):

B.4.4

XVI.

Kandidati koji žive u uvjetima koji su mogli utjecati na uspjeh u osnovnoj školi mogu se upisati ukoliko ostvare do deset posto manje bodova od broja bodova najniže rangiranog kandidata na ljestvici poretka kandidata koji su ostvarili pravo upisa u određeni obrazovni program.

 

Ista prava upisa imaju i djeca hrvatskih branitelja koja žive u posebnim uvjetima (uz roditelja s posttraumatskim stresom ili teškom bolešću, uz nezaposlena oba roditelja, samohranog roditelja, odnosno obitelji u stanju socijalno zaštitne potrebe i slično).

 

Za ostvarivanje navedenih prava kandidat je dužan uz prijavnicu za upis priložiti i odgovarajuće potvrde ili druge dokumente (potvrdu o statusu branitelja, liječničku potvrdu o težoj bolesti ili posttraumatskom stresu roditelja, potvrdu o smrti roditelja, potvrdu o korištenju socijalne pomoći) izdanih od ovlaštenih službi u zdravstvu, socijalnoj skrbi, za zapošljavanje, obranu i skrb o braniteljima i dragovoljcima iz Domovinskog rata.

 

Odluku o takvom upisu u školu donosi ravnatelj škole."

 

Obzirom da udovoljavanje bodovnom pragu ne znači nužno i upis u željenu školu, bilo bi dobro pripaziti na dio "10% manje do najniže rangiranog". Upisuje se do broja koji je određen za pojedini program sljedeće godine, pa poneki bivaju popunjeni učenicima koji imaju prilično veći broj bodova od određenog, a ponegdje je najniže rangiran na točnoj brojci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi prijatelju newbie hvala ti na ovoj informaciji jer sam se našao u njoj samo iz razloga što bolujem od PTSP-a i imam kroničnu bolest tankog crijeva(CROHONOVA bolest) a uz to sam u lošoj materijalnoj situaciji jer ne radim već više od godinu dana i primam bijednih 1.700 kn od zdravsvenog u postupku sam za invalidsku mirovinu.još jedanput ti hvala na ovoj obavjesti pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imaš status HRVI ili potvrdu DRAGOVOLJCA djete ti ima pravo upisa u srednju školu s tim da mora proći bodovni prag,nap ako ide u gimnaziju bodovni prag zavisi gdje u gimnaziju jj min,55-60,ako ti djete ima 54 boda neće upasti bez obzira na gore navedene potvrde,a ako ima 55 boda a imaš navedene potvrde bit će primjen bez obzira na broj učenika,moji primjeri tako sam ja radio sretno :palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prednost o kojoj se ovdje govori ne odnosi se na djecu svih HRVI-a, niti se temelji na čl. 53. Zakona o pravima HB iz DR i članova njihovih obitelji (jer je isti ukinut presudom Ustavnog suda), već na članku 57. stavku 4. Zakona o srednjem školstvu, koji članak daje ovlasti ministru znanosti, obrazovanja i športa da propiše opće i posebne kriterije za upis u SŠ ("Elemente i kriterije za izbor kandidata prema stavku 3. ovoga članka za sve vrste srednjih škola propisuje ministar prosvjete.").

Rezultat tog članka je, primjerice, Odluka koju je citirala newbie.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o srednjem školstvu i čl.54 st.3 nije na snazi već skoro godinu dana, no isto/slično se nalazi u čl.22 st.5 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te čl.20. Zakona o strukovnom obrazovanju.

 

Spomenutom se odlukom djetetu rezultati vrednuju u skladu s otežanim uvjetima predhodnog obrazovanja.

 

Osim predhodno spomenutih, prema istoj Odluci koja vrijedi za predstojeću školsku godinu, (B.4.2., XIV) "pravo izravnog upisa imaju i djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djeca 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata prve skupine, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag koji je škola objavila u natječaju za upis te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis." Uz prijavnicu za upis se prilaže odgovarajuća rješenja i potvrde državnih tijela.

 

Pa ako kome može poslužiti i taj dio... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie, u pravu ste za izmjene propisa.

Moja je greška što nisam provjerio, već sam napravio copy/paste mog starijeg posta na isto pitanje postavljeno prije cca 2 godine.

Kao što i sami navodite, i u novom propisu odredba je ostala ista: elemente i kriterije za izbor kandidata za sve vrste srednjih škola propisuje ministar.

Upravo to sam htio naglasiti u prošlom postu, jer se navedena prednost u upise u srednje škole ne temelji na ukinutom čl. 53. Zakona o pravima HB iz DR i članova njihovih obitelji (kako je u jednom od ranijih postova spomenuto), niti se odnosi na djecu svih HRVI-a.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija