Jump to content

plaćanje kredita nakon smrti oca?


kigo

Preporučene objave

Poštovani!

Može li mi netko objasnit da li sam dužna platit dugove(kredit) koji je moj pokojni otac digao u jednoj banci?

 

Naime imam 30 i nešto godina,svoju familiju, otac mi je umro pred 5 mjeseci ,nije imao nikakvu imovinu u posjedu.

Inače su se on i moja mama razveli pred 20 god. on nikad nije brinuo o nama niti je plaćao alimentaciju, viđali smo se tu i tamo ali nekih roditeljskih odnosa nismo imali.

 

pred par dana nazvala me njegova mama ( moja baka) i rekla da stižu opomene za kredit koji je podigao moj otac i da bi to trebalo riješit. Ona naravno neželi ni čut o plaćanju tog kredita već traži da to ja riješim sa svojom sestrom.

 

Da li sam dužna i po kojoj osnovi platit te njegove dugove u banci?

 

Pročitala sam negdje na netu da se dugovi vraćaju u visini nasljeđene imovine? Jel to točno? Što to znači u ovom slučaju kad moj otac nije imao baš ništa osim tog kredita?

 

Još jedna napomena da ostavinska rasprava nije bila a kako su nam rekli da nema smisla pokretat ostavinsku jer si samo stvaramo nepotrebni trošak budući da pokojni nije imamo nikakvu imovinu .

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imao isto takav slučaj,bila je ostavinska rasprava (to se kod nas obavlja kod javnohg bilježnika,ne više na sudu) iza pok oca koji nije ništa imao na sebi tako d a nisam ništa ni naslijedio.Kasnije mi dolazile razne opomene ,čak i pozivi na sud jer je vlasnica staračkog udomiteljstva gdje je bio smješten dizala kredite i koristila udomitelje s mirovinama za jamce tako i mog oca bez mog znanja.

Ja sam na sve pristigle opomene i pozive odgovarao ..da nisam ništa naslijedio..dostavio im rješenje o naslijeđivanju u kojem piše da ništa nisma naslijedio.Po Zakonu o nasljeđivanju(nađite ga na internetu) ima jedan članak koji kaže da ako niste ništa naslijedili ne morate ni vtraćati dugove.(formulacija tog članka je drugačija ali svodi se na to).Nakon što sam im odgovorio na navedeni način i priložio rješenje,nitko me polsije nije zvao ,niti išta slao, niti pitao u vezi tih dugova.

Pošto vi nite kako kažete imali ostavinsku,mada mi je to malo čudno jer milsim da to ide po službenoj dužnosi bez obzira ima li ili ne ostavinske imovine..dakle trebali bi od nekog pribaviti neku potvrdu da niste ništa naslijedili ili je dovljno samo napisati pismeno sam to isto.

To ako ima neki pravnik tu nek vam pojasni ,ja Vam samo pišem vlastito iskustvo.pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru o Vašem iskustvu!

 

Što se tiče te ostavinske rasprave ,ništa neznam a iskreno rečeno niti me zanima ! Eto njegova familij mi je javila za taj kredit i to je to. Malo nas je to šokiralo ako budemo morali vraćat.

 

Sačekat ću još da neki pravnik odgovori kako to ide u praksi! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija