Jump to content

Kako se odjaviti sa mirovinskog i zdravstvenog


sambomi

Preporučene objave

Želim pomoći susjedi koja je radila u kafiću čiji je vlasnik u zatvoru na dulje vrijeme. Sticajem okolnosti ima radnu knjižicu kod sebe, koja nije zaključena jer radni odnos nije "prestao". Sa knjigovođom ne može na zelenu granu, posao ne može dobiti jer nije odjavljena.Pitanje je tko u takovom slučaju odjavljuje radnika? Zahvaljujem na svakom odgovoru uz pozdrav. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na pismeni zahtjev radnika HZMO rješava takvu vrstu odjave u upravnom postupku (rješenjem), nakon toga kada se odjava sprovede u HZMO, zahtjev se podnosi i u HZZO-u.

 

Taj postupak nije zapreka za sklapanje novog ugovora o radu i podnošenja prijave novog poslodavca. Ona će biti zaprimljena i kasnije verificirana kada se rješi ovo prethodno pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o mirovinskom osiguranju propisano je:

 

 

Članak 107.

 

Osoba za koju obveznik plaćanja doprinosa ne podnese prijavu, odnosno odjavu osiguranja može zahtijevati da Zavod donese rješenje o priznanju, odnosno prestanku svojstva osiguranika.

 

Zakonom o obveznom zdravsvenom osiguranju propisano je:

 

Članak 105.

Sve pravne i fizičke osobe obvezne su dostaviti Zavodu sve podatke u svezi s

prijavom i odjavom osiguranih osoba, a radi ostvarivanja prava i obveza iz

obveznoga zdravstvenog osiguranja i izdavanja posebne isprave iz članka 103. stavka

3. ovoga Zakona.

Ako obveznik plaćanja doprinosa iz stavka 1. ovoga članka u roku od 30 dana od

dana nastanka okolnosti za stjecanje statusa osigurane osobe ne podnese prijavu na

obvezno zdravstveno osiguranje Zavod će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o

priznavanju statusa osiguranika, odnosno osigurane osobe Zavoda sukladno općem

aktu Zavoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Na žalost moj knigovođa je prijavio jednog radnika u Rujan 2007 na mirovinski i zdravstveni i onda ga zaboravio odjaviti mjesec dana kasnije jer radnik je jednostavno otišao u inozemstvu bez da daje otkazni rok, nismo mu platili jer se nije pojavio nas posao poslije 10 dana, jednostavno nestao. Tek poslje sam doznala da je otišao u inozemstvu.

 

Sad godina i pol kasnije zatvaram obrt jer idem u mirovinu i vidimo u mirovinski zavod da je taj radnik još prejavljen.

 

Što sada? U zavodu su jednostavno rekli da trebamo pogledati u porezu koliko smo doprinosi dužni i platiti i odjaviti osobu.

 

Da li ima mogućnost po zakonu da se odjavi u nasad i što se sve treba napraviti?

 

Hvala na odgovoru :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Koliko je zastara za neodjavljivanje zaposlenika?

I kolike su kazne?

 

Moja je kcerka prepustila tvrtku (prodala za iste novce zakoliko ju je i otvorila) a novi je vlasnik dva mjeseca jos radio. Imao je zaposlenicu koja sada ide u mirovinu i utvrdjeno je da za nju nije placao mirovinsko.

Sada moju kcerku mirovinsko trazi nekakve podatke (a mozda ce je jos traziti i da plati???? jer je ona osnivacica tvrtke) iako ona ne zna adresu gdje se odselio taj covjek, nema nikakvog kontakta s njim a on navodno nije mirovinski obavijestio da je tvrtku preuzeo od moje kceri.

 

Kojim dokumentima, i kod koga, moja kcerka moze dokazati da je tvrtku prodala a sama ne moze pronaci tu dokumentaciju kod sebe doma.

 

Sto ako taj covjek nije odjavio svoju zaposlenicu, moze li mirovinsko teretiti moju kcerku i traziti da oona plati ono sto nije uplatio novi vlasnik za tu svoju zaposlenicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hortenzija8 je napisao:

 

 

Kojim dokumentima, i kod koga, moja kcerka moze dokazati da je tvrtku prodala a sama ne moze pronaci tu dokumentaciju kod sebe doma.

 

Sto ako taj covjek nije odjavio svoju zaposlenicu, moze li mirovinsko teretiti moju kcerku i traziti da oona plati ono sto nije uplatio novi vlasnik za tu svoju zaposlenicu?

 

A zakaj ljudi, bez uvrede, se malo ne raspitate kaj treba napravit kad je vrijeme, nego svi misle boli me briga ak ne pitam nebu niko znal.

Malo mi je čudno par stvari, tj imam par pitanja.

Ak je kćer službeno prodala firmu, onda je to trebalo provesti na trgovačkom sudu, a slijedom toga i promijeniti podatke u obvezniku za plaćanje doprinosa.... Kaj nije imala nekakvog pravnika il bar knjigovođu pa da je malo uputi, ak ništ drugo gdi se treba za kaj raspitat da stvari za sobom počisti.To su velike stvari i to je , bez uvrede velika nemarnost ne moć nać papire od toga da ste nekom prodali, prepustili firmu.Dakle ak je službeno morali bi bit nekakvi ugovori, rješ. od trg. suda... Ak je na crno, bojim se mačku o rep. Nisam pravnik, ovo je ipak samo komentar, i malo iskustva pa nemojte to kaj velim uzeti zdravo za gotovo. Možda se javi i neko od pravnika pa il potvrdi ovo kaj ja mislim il napiše kaj treba. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Pozdrav svima! Imam problem s odjavom i novom prijavom. Ne znam ni kako ću ni kod koga. Otišla sam iz firme(znači s ugovorom na neodređeno) na porodiljni, pa nakon toga na posebnu skrb i njegu djeteta do 8. godine.Napokon sam uspijela kontaktirati vlasnika. Firma je pod ovrhom,ali nije trajno ugašena, nema pečat, nemam radnu knjižicu (nisu ju mi je nikad vratili), nemamo prostor i vlasnik je otišao u inozemstvo. Moram počet radit, a ne mogu se odjavit sama. Zna li netko kakva je procedura u ovom slučaju? Da li ovo gore vrijedi i za mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija