Jump to content

Stjecanje vlasništva na nekretnini dosjelošću - molim pomoć


majaRI

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam sljedeću situaciju - posjednik nekretnine podnio je tužbu za utvrđenje prava vlasništva na nekretnini dosjelošću. Rokovi su u redu, vlasnici su osobe koje su po pričama još davnih godina išle u Anmeriku i nitko ne zna gdje su. Međutim, u postupku je utvrđeno da su vlasnici umrli i da su bez nasljednika te je njihova imovina, dakle nekretnina, prešla u vlasništvo općine.

Zna li netko kako bi sad trebala izgledati ta tužba za utvrđenje prava vlasništva, ima li tu nekih posebnosti??

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Čest je slučaj da su u gruntovnici upisane osobe samo formalni vlasnici ,a da su vanknjižni vlasnici i posjednici registrirani u katastru.

 

Stvarni vlasnici moraju podnijeti tužbu za utvrđenje prava vlasništva, a za osobu upisanu u gruntovnici ,formalnog vlasnika mora se utvrditi da nije živa dokumentom a to je smrtovnica , ili stranka koja ima pravni interes mora podnijeti nadležnom sudu zahtjev za proglašenje nestale osobe umrlom.

Vrlo je čest slučaj da je u gruntovnici vlasnik tj .na određenoj čestici suvlasnik u 20/3200 i procedura je ista .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima. Bez obzira na to tko je zemljišnoknjižni vlasnik, položaj samostalnog i poštenog (ili kvalificiranog posjednika) koji se poziva na dosjelost, ne mijenja se. Međutim, rokovi za stjecanje prava vlasništva dosjelošću dvostruko su dulji ako je nekretnina u vlasništvu RH, županije, ili pak općine odnosno grada. Također, rokovi se računaju po izričitoj zakonskoj odredbi od 08.10.1991, jer je po prijašnjem zakonodavstvu bila isključena mogućnost stjecanja prava vlasništva dosjelošću na nekretnini u društvenom vlasništvu (sada državnom ili gradskom/općinskom).

 

E sad, ajmo primjerom jer je tako lakše: općina/grad je stekla pravo vlasništva na nekretnini u trenutku smrti ostavitelja. Recimo da je taj čovjek umro 1986. godine. Ako ste npr. nekretninu posjedovali kao samostalni i kvalificirani posjednik od 1974. godine, dakle dulje od 10 godina, stekli ste pravo vlasništva još za života ostavitelja i "jači" ste od grada/općine. Ako ste takav posjednik od 1989. godine, rokovi su dvostruko dulji, odnosno pravo vlasništva bi stekli 2009. godine; međutim, budući da se rokovi računaju od 08.10.1991, pravo vlasništva bi se temeljem dosjelosti u ovom slučaju moglo steći 09.10.2011. godine.

 

Međutim, samostalan posjed znači da posjednik stvar posjeduje kao da je vlasnik, odnosno nesvjestan da nije vlasnik. Onaj koji je tužio, u ovom slučaju, od trenutka podnošenja tužbe više nije samostalan posjednik jer zna da nije zemljišnoknjižni vlasnik, i time izostaje pretpostavka za dosjelost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija