Jump to content

Turkalj i Jurič- Knežević


anonimno

Preporučene objave

Turkalj - ispit je ugodan, dosta te ispita, ali isto tako u toku ispita i on dosta priča.....ne kao Grbin ali nešto slično. Pitanja su mu uvijek isti, ja sam ga slušala sigurno pet puta i uvijek skoro počne s istim pitanjima....povrat u prijašnje stanje ili obvezna osobna dostava. Vidi u tu u forumu ima dosta njegovim pitanja.

Jurić - Knežević - ona pita upravu, spor i radno od glave do pete. Jednostavno sve, ali su joj pitanja takva da je odgovor vrlo kratak. Nema nikakvih filozofija moraš proći sve dosta detaljno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam slušala kak pita Jurić-Knežević al sam ju slušala na seminaru u komori i moram reći da je bila baš okej.Čula sam od nekih kolega da je na ispitu jako dobra.....u svakom slučaju vezano za kvaziupravni postupak i exeptio ilegalis-čini mi se da je o tome pričala na seminaru, pa ću pogledati po bilješkama sa predavanja i javim ti..... :mig:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo pronašla sam sa predavanja Jurić-Knežević nešto o EKSCEPCIJI ILEGALNOSTI i KVAZIUPRAVNOM SPORU u bilješkama koje nam je ona dala na predavanjima. Pa piše ovako:

EKSCEPCIJA ILEGALNOSTI: Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH (NN 49/02-pročišćeni tekst) predviđa da će sud kad utvrdi da zakon koji bi trebalo primijeniti, odnosno da pojedina njegova odredba nije suglasna s Ustavom zastati s postupkom, a ako utvrdi da drugi propis, odnosno pojedina njegova odredba nisu suglasni s Ustavom i zakonom - na konkretan slučaj će neposredno primijeniti zakon, a u jednom i drugom slučaju podnijet će Ust.sudu zahtjev kojim se pokreće pred tim Sudom postupak ocjene iz odjeljka IV Ustavnog zakona. Ovoj ustavno-sudskoj ocjeni mogu biti podvrgnuti i propisi koji su bili prestali važiti ako od tog prestanka do podnošenja zahjteva za ocjenu nije proteklo više od godinu dana. Zbog utvrđene neustavnosti, Ustavni će sud ukinuti zakon ili pojedine njegove odredbe, a zbog utvrđene nesuglasnosti s Ustavom i zakonom drugoga propisa ukinut će ili poništiti taj propis odnosno pojedine njegove odredbe. Pravo i obveza suda na neposrednu primjenu ekscepcije ilegalnosti i neposredno pokretanje ustavno-sudskog postupka dobro je sustavno rješenje, za razliku od prijašnjeg (prema čl. 24.st.3. Zakona o sudovima,NN3/94 i 100/96) kad je sud nakon otklanjanja primjene podzakonskog propisa bio dužan o tomu izvijestiti Vrhovni sud RH, a nedostajala je obveza tog suda da se o primljenom izvješću o ekscepciji na bilo koji način izjasni.

KVAZIUPRAVNI SPOR- Prema čl. 66.ZUS-a (Zahtjev za zaštitu Ustavom zajamčenog prava i slobode čovjeka i građanina) ako je takva sloboda ili pravo povrijeđeno konačnim pojedinačnim aktom, a nije osigurana druga sudska zaštita, odlučuje sud nadležan za upravne sporove odgovarajućom primjenom tog zakona. Taj zakonski propis ne precizira tko može biti donositelj takva akta (može se raditi o:¨aktu državnih organa kao i radnih i drugih organizacij¨ - naravno, ne o upravnom aktu, jer bi u tom slučaju postojala mogućnost vođenja upravnog spora, dakle, sudske zaštite označenih prava u sistemu upravnog spora, a ovdje se ima u vidu slučaj kada ne postoji - druga sudska zaštita).

Radi se dakle o pojedinačnom aktu protiv kojeg nema mogućnosti traženja sudske zaštite ni u kaznenom, ni u parničnom, ni u upravno-sudskom postupku, tj. u klasičnom upravnom sporu.

Ovim se putem ne može ostvarivati zaštita protiv upravnih akata protiv kojih se može voditi upravni spor, zatim protiv akata poslovanja s obzirom na to da su za te sporove s tim aktima u vezi nadležni sudovi opće nadležnosti ili trgovački sudovi, protiv sudskih odluka i sl.

Kao primjer za takav akt Jurić Knežević je na predavanju navela npr. akt o imenovanju sudaca-može se pobijati tzv. kvaziupravnim sporom.

 

Eto, nadam se da si zadovoljan odgovorom.... ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija