Jump to content

jednosmjerna prometnica i 'iznimka' u prometovanju istom u krivom smjeru??


jacob

Preporučene objave

U ZSPC sam pokusao pronaci clanak koji bi dao odgovor na moje pitanje, ali bez uspjeha.

 

U biti, imam dva pitanja:

1. da li netko zna na koji nacin obicni traktori s par (3) nabrzinu sklepanih prikolica mogu biti registrirani za prijevoz putnika (tzv "turisticki vlakici"), s obzirom da su, po mojem laickom zakljucku iz promatranja istih -- ogromna opasnost na cesti (za pjesake i vozila, bilo parkirana ili u pokretu)?

 

2. ono bitnije -- da li mi netko moze reci kojim clankom ZSPCa (ili nekog drugog zakona) se definira nebuloza da uskom, zavojitom, nepreglednom i previse prometnom jednosmjernom cestom (koja je istovremeno setaliste, parkiraliste i prilaz plazi) moze u suprotnom (ZABRANJENOM) smjeru prometovati "turisticki vlakic"?

 

Naime, taj "vlakic" uredno vise puta dnevno prolazi u zabranjenom smjeru, te radi brojnih zavoja i parkiranih vozila, te pjesaka, ugrozava promet i stvara nevidjene guzve. Njegov problem je sto obilazni put ne postoji, jer bi na tom potezu morao izaci na glavnu cestu (magistralu), gdje bi vjerovatno jos bilo i mrtvih na kraju.

 

Ono sto mene interesira je -- da li moze postojati takva iznimka te koji clanak zakona to definira? Napominjem, tu se ne radi o interventnim vozilima (da li uopce ona smiju ici u krivom smjeru vise od 1km?!) vec o "vlakicu" koji prevozi putnike (!!!). Tko bi bio kriv da se dogodi nesreca radi navedenog "vlakica"?

 

Oprostite na dugom pitanju, ali to me vec godinama interesira i nema mi smisla :misli:

 

Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti registracije turističkog vlakića je rješena pravilnikom a ne zakonom.

 

U zabranjenom, tj. suprotnom smjeru je dopušteno voziti samo ako je cesta osigurana fizičkom regulacijom prometa.

 

Od tog gospodina koji svakodnevno vozi zabranjenim smjerom policija očito okreće glavu, nije prvi i jedini slučaj, a razlog tome su čudni utjecaji vanjskih interesa u poslove rada policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti registracije su u pravilniku -- kojem (da li neki pravilnik koji regulira drzava, lokalna uprava, MUP ili tko?)?

 

Takodjer, molio bih pojasnjenje sto bi konkretno znacilo da je "cesta osigurana fizickom regulacijom prometa" -- pretpostavljam sto bi to moglo biti, ali naravno, to ne postoji, nema nikakve regulacije osim par nekih nakaradnih zutih strelica i nekih skica na podu koje bi valjda trebale objasniti vozacu da mu iz drugog smjera moze doci lokomotiva ili nesto slicno :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. pitanje.

Postoji razlika između turističkog vlaka i traktora koji vuče prikolicu i u kojoj se prevoze osobe. naime, način i uvjeti registracije turističkog vlaka nisam niti ja pronašao, ali bi se mogli nalaziti u Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila na cestama (nemam ga uz sebe pa ne mogu pročitati)ili Pravilniku o načinu registracije vozila. Nadležna policijska uprava, iznimno pod drugim opravdanim okolnostima, može izdati odobrenje da se u prikolici traktora prevoze osobe (Zakon o sigurnosti prometa na cestama), ali se u tom zakonu ne navodi koje uvjete mora zadovoljavati ta prikolica - možda bi se analogijom mogle primjeniti odredbe oko tovarnog prostora u teretnom vozilu (vidi poglavlje prijevoz osoba u zakonu o sigurnosti prometa na cestama).

 

2.pitanje

Ako je cesta označena prometnim znakom zabrane prometa u jednom smjeru, onda taj vlakić ne može niti pod bilo kojim uvjetima prometovati u drugom, tj. zabranjenom smjeru. ako se radi o površini, kako si naveo šetalište, prilaz plaži, koja nije definirana kao cesta, javna površina, onda na tom dijelu policija ne može učiniti ništa, jer zakon o sigurnosti prometa na cestama definira nezakonita ponašanja i postupanja na cestama (državnim županijskim, lokalnim, nerazvrstanim i sl.), tj. na površinama koje su dio tih cesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija