Jump to content

Etaziranje


bepina05

Preporučene objave

zivim u manjoj zgradi sa 4 stanara.problem je taj da kad smo kupili stan prije god. dana nismo dobili prostor(supu) vec jedan stanar ima vecinu supa i tavan.kako nije zgrada etazirana kako doci do supe koja je do mojih vrata,a taj stanar pored svojih 4,5 prostorija na gornjem katu ima i tu do mojih vrata,a ne zeli je dati na koristenje.koliko sam upoznat etaziranje se moze sprovesti samo ako se svi stanari sloze za to.po tome ispada da to moze trajatai tako godinama.razumio bi da taj stanar nema druge prostorije,ali ovako...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mati77 je napisao:

možda taj stanar ima vlasništvo nad tome?ili neko drugo pravo

 

inače..tavan se smatra kao zajednički prostor kojim se mogu služiti svi stanari.

ne da nedaju pristup tavanu vec silaze na nas sprat do nasih vrata u tu prostoriju sto nema nikakvog smisla. na koji nacin doci do prostora na tavanu npr.? ako oni ne dozvoljavaju pristup?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da vam jedino preoataje tražiti zaštitu na sudu.

I zahtijevati uspostavu etažnog vlsništva na tom dijelu, ali teško da ćete to dobiti jer takva šupa nije nije u vašem suvlasništvu.

Nejbolje je dogovorom ako može,čini se da vaš susjed sebi svojata pravo na služenje tim dijelovima bez pravne osnove.

Piajte ga temeljem čega se služi tim svim prostorijama.

Nek vam objasni.

U svakom slučaju tavan je zajednički svim stanarima-upozorite ga na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno Zakonu o vlasništvu, vlasnici stanova su istovremeno i suvlasnici cijele zgrade. Stoga ne može jedan od suvlasnika svojatati sve prostore u zgradi koji nisu stanovi.

Organizirajte druge vlasnike stanova i zajedno nastupite protiv uzurpatora.

Svi suvlasnici bi trebali imati neki dokaz o vlasništvu nad stanom, pa se na osnovi toga mogu dogovorom ili sudskim putem odrediti suvlasnički udjeli. Ako ništa drugo, postoje uplatnice za komunalnu naknadu, sa navedenim kvadratima pojedinog stana...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zakonom o vlasništvu je rečeno:

 

zajednički nedjeljivi dijelovi su: temelji,nosivi zidovi, stropne konstrukcije, krovište s olucima, pročelja, infrastruktura - glavni priključci za vodu struju i kanalizaciju, zemljište ispod zgrade.

 

zajednički korisni prostori mogu biti stubišta, holovi ...

tavan može biti zajednički, a može biti pripadajući dio nekog stana isto kao i podrum, šupa, parkiralište i sl.

 

možda susjedu zaista pripadaju te šupe, jer ih je kupio. možete provjeriti u njegovom vlasničkom, vjerojatno onom prema zbirci položenih ugovora, šta pripada njegovom stanu.

 

za etažiranje se ne moraju svi stanari složiti i dogovoriti. etažiranje se radi po pravilima struke, tako da se utvrđuju samostalne funkcionalne cjeline ( stanovi koji ispunjavaju uvjet da imaju zaseban ulaz, sanitarni čvor i sl., zatim zajednički korisni prostori kao stubišta, hodnici , i na kraju izlaz na javnu površinu (ulicu).

 

kad se sve utvrdi računaju se suvlasnički omjeri na cijeloj nekretnini - kat četstici, a to znači na zajedničkim nedjeljivim dijelovima, pa naravno i na zajedničkim korisnim prostorima.

 

elaborat moraju potpisati svi stanari. ako to ne naprave svi, neke gruntovnice ih pozivaju i to se tada rješava sudskim putem o čemu dalje ne znam. u svakom slučaju morate krenuti od etažiranja da bi imali razloga voditi sud. sudsko rješenje koje se ne može provesti u gruntovnici, ne znači gotovo ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija