Jump to content

Kupnja stana - izvadak iz knjige položenih ugovora


RenatoK

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Kupujem stariji stan i prilikom uvida u vlasnički list ustanovio sam da nema izvadak iz zemljišne knjige nego ima izvadak iz knjige položenih ugovora.Zanima me da li takav ugovor važi kao vlasnički list stana? Stan nema tereta.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

 

Renato K.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Knjiga položenih ugovora formirana je prilikom prodaje stanova dotadašnjim nositeljima stanarskog prava početkom devedesetih, jer se kupci nisu mogli uknjižiti kao vlasnici stanova zbog nesređenih zemljišnih knjiga.

 

Sada je to "zamjenski" vlasnički list za stan. Možete slobodno postupati s povjerenjem u izvadak iz knjige položenih ugovora. Banke prihvaćaju izvatke iz knjige položenih ugovora kao vlasničke listove, odobravaju kredite i upisuju svoje hipoteke u C listu izvatka iz knjige položenih ugovora. Po sklapanju ugovora bez problema ćete se uknjižiti kao vlasnik u knjizi položenih ugovora.

 

Prvotni prodavatelj stana (najčešće općina/grad) jamči za pravo vlasništva na zemljištu ispod zgrade i onoga koje služi za redovnu upotrebu zgrade (okućnica zgrade).

 

Ipak, provjerite radi sebe zemljišnoknjižno stanje katastarske čestice na kojoj je zgrada izgrađena (piše vam u izvatku iz knjige položenih ugovora). Sve je ok ako je na zemljištu kao vlasnik upisano društveno vlasništvo ili općina/grad. S vremenom će se knjiga položenih ugovora i zemljišna knjiga "povezati", odnosno poduložak iz knjige položenih ugovora u kojem je upisan stan poništit će se, a vi ćete kao vlasnik stana biti upisan u zemljišnu knjigu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 14 godina kasnije...

Pozdrav,

 

Vidim da je post stariji, ali smatram da bi više informacija o toj temi vjerojatno puno ljudi pomoglo koji trenutno kupuju starogradnju.

Zanima me kakva je trenutna situacija sa kupnjom stana koji je upisan u knjigu položenih ugovora, a ne u zemljišne knjige. Odnosno koliko se mijenjao zakon i da li banke još uvijek prihvaćaju izvatke iz knjige položenih ugovora kao vlasničke listove?

Koliko sam razumio istraživajući, određen je rok po kojem se sve nekretnine upisane u knjige položenih ugovora i zemljišna knjiga trebaju "povezati", to je bila obaveza upravitelja zgrada. Ali koliko vidim to ni dan danas nije sve riješeno.

Sada, da li kupnja takvoga stana može stvarati probleme u budućnosti, zbog prodaje, najma, EU pravila itd, pošto takvi stanovi nisu etažirani?

 

Hvala unaprijed,

Ratko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Ratko66 je napisao:

Sada, da li kupnja takvoga stana može stvarati probleme u budućnosti, zbog prodaje, najma, EU pravila itd, pošto takvi stanovi nisu etažirani?

Banka će kredit za kupnju nekretnine odobriti ako je nekretnina određena i ne samo odrediva, dakle potrebno je da je etažirana (naravno, trebaju biti ispunjeni i drugi uvjeti).

Samo takva nekretnina može biti predmet hipoteke koja je instrument osiguranja povrata kredita. Čak i ako bi se pod hipoteku davala druga nekretnina (etažirana itd.), što je moguće, navedena nekretnina koja se kupuje kreditom banke svejedno treba biti jasno definirana zbog osiguravanja nekretnine u sklopu kredita. Banke imaju različita pravila pa je najbolje da provjerite s kreditnim referentom  u banci u kojoj biste podizali kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija