Jump to content

Zabrana fizičkih kontakta u kaznionici


VAI

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć...

U subotu sam bila u posjeti izvanbračnom suprugu, i ugodno se iznenadila kad sam sjela za stol i čekala ga da dođe..Na stolu je stajala obavijest:

"OBAVJEŠTAVAJU SE SVI POSJETITELJI I ZATVORENICI KAKO NA POSJETAMA NE MOŽE BITI INTERAKCIJE,NIKAKVIH FIZIČKIH KONTAKATA, DRŽANJA ZA RUKE, MAŽENJA, LJUBLJENJA, GRLJENJA I SL.

UKOLIKO ZATVORENIKU U POSJET DOĐE SUPRUGA, IZVANBRAČNA SUPRUGA ILI ZARUČNICA MORAJU SJEDITI JEDAN NASUPROT DRUGOME, I UKOLIKO SE NETKO NE BUDE PRIDRŽAVAO NAVEDENIH PRAVILA PREKINUT ĆE MU SE POSJETA.."

Navedenu obavijest je potpisao načelnik osiguranja kaznionice.

Moje pitanje je sljedeće: da li kaznionica ima pravo napisati takve odredbe bez prethodnog odobrenja ministarstva pravosuđa?

 

Hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga VAI,

smatram kako nema razloga za paniku(barem ne na prvu loptu?!). Osobno bih se još malo raspitala u toj kaznionici, da li je vaše tumačenje te obavijesti istovjetno, odnosno da li se podudara sa onime što je ta ustanova željela poručiti. Zašto to govorim? Znam kako u nekim zatvorima postoje različiti, nazovimo ih "tipovi", prostorija za posjete- za posjete da djecom, prostprije u kojima su stolovi kao u npr kafiću, za posjete u prostoriji gdje je između posjetitelja i zatvorenika nalazi staklo...Prema tome zaključujem da je smisao svega bio zabrana bilo kakva fizičkog kontakta, uredili bi prostor za posjete na ovaj zadnji način tj. stavili bi nekakvu fizičku prepreku koja bi vas sprečavala u pokušaju kontakata. A kako takvo što niste spomenuli, pretpostavljam da bi to tako bilo.

Mogli bismo ovdje o tome nadugo i naširoko, no opet se vraćamo na ono što sam vam savjetovala na početku. Odite na stranicu ministarsvta pravosuđa- tamo bi trebali biti nekakvi kontakt telefoni za ustanove, nazovite ih tražite referenta koda kojega je vaš suprug u tretmanskoj skupini i pitajte ga za pojašnjenje. policija, ko policija-restrikcije, kazne, represija-tako ih doživljavamo jer za to valja i postoje,tko će znati što je razlog takvim naglim promjenama u pravilima(možda je neki posjetitelj/zatvorenik pretjerao u izmjenjivanju nježnosti?!), možda, možda.. Ustanova ima mogućnost donošenje ovakvih i sličnih internih "obavijesti" kojima si uređuje način rada.

Zaključno- puno pitanja, a rješenje je jednostavno-zovite, pitajte. Nastupite bez predrasuda, nemojte nikoga prozivati( barem ne odmah)i doznajte što je iza toga i kako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija