Jump to content

Sto znaci pravo uporabe, stanovanja i plodouzivanja


Vladd

Preporučene objave

Pozdrav,

 

 

posjedujem određenu količinu obradive zemlje i kuću lociranu na toj zemlji. Upisan sam kao jedini vlasnik na toj zemlji, međutim unutar kategorije Teretovnica imam unešenu sljedeću točku na jednog člana svoje rodbine:

"...uknjižuje se pravo uporabne, stanovanja i plodouživanja na nekretninama..."

Zanima me što točno ta točka znači, koja prava na mojoj imovini može ta osoba tražiti od mene i na koji način te da li me ta točka na ikoji način ograničuje (u smislu kupoprodaje zemlje, modificiranja kuće itd...)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva ta prava zajedno znače da ovlaštenik (taj rođak) ima pravo besplatnog stanovanja u toj kući, dapače, da ima pravo tu kuću i iznajmljivati i ubirati najamninu, a isto vrijedi i za zemljište, odnosno eventualnu zakupninu ostvarenu od tog zemljišta. Ako vi iznajmljujete/dajete u zakup, rođak vas može tražiti da mu prepustite na taj način ostvarene koristi, i to svoje pravo ostvarivati i sudskim putem.

Vi nekretnine možete bez problema i njegove suglasnosti prodati, ali će se kupac naći u istoj situaciji u kojoj ste vi sada, obzirom da su prava upisana u zemljišnoj knjizi (na teret su svagdašnjeg vlasnika nekretnine).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je osoba suglasna, nema problema, daje izjavu o odreknuću od prava plodouživanja ("pristajem da se bez bilo kakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja provede uknjižba brisanja prava plodouživanja upisanog u moju korist na..."), ovjerava svoj potpis kod javnog bilježnika i onda se uz prijedlog za brisanje ta izjava odnese na zemljišnoknjižni sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija