Jump to content

dokazat bračnu stečevinu


ljubam

Preporučene objave

Moja majka ima problem kod nasljeđivanja.

Majka je od mojeg oca rastavljena i u tome braku ima mene i moju sestru, zatim se je vjenčala za čovjeka koji ima iza sebe isto jedan brak i dva sina. Zajednički su u svome braku stekli zajedničko dijete.Kad su se upoznali kupili su plac za gradnju kuće i napravili kuću sa kreditima. Majka je dala svoje stanrsko pravu da bi na osnovu njega mogla dobiti kredit za kuću.Nisu odmah bili vjenčani ali su se vjenčali za par godina. Ja i moja sestra smo živjeli s njima i njihovo zajedničko dijete,a njegova djeca iz prvog braka sa njegovom prvom suprugom.Za vrijeme rata majka i nas tri odlazimo za zaraćenog područja a on ostaje jer je bio druge nacionalnosti. On pogiba 1992 na opkoljenom području. Mi se nakon oluje vraćamo kući i pokrenut je postupak dokazivanja smrt njezinog supruga i naravno ostavinska rasprava. Ostavinska je napravljena 1996 g i mama je uredno prijavila da on ima 2 sina iz prvog braka za koje nezna gdje se nalaze nakon tih ratnih zbivanja što je i bila istina. Na ostvinskoj sutkinja dijeli kuću na majku i njihovo zajedničko dijete bez da je dala obavijest u službeno glasilo da se ta 2 sina iz prvog brka traže da bi se ostavinska sprovela po zakon što majka nije znala da je ona dužno to napraviti. I ta ista sudkinja nije uzela u obzir da je to bračna stečevina tako de je mamu i sestru pripao isti dio 1/2. Da bi sada tj 2009 g njegov sin iz prvog braka podnio tužbu toj istoj sutkinj i traži 1/4 kuće.

Bila sam kod odvjetnika u Klc i kažemi da još nema zastare jer se mama vodi kao nepošteni posjednik iako ih je sudu uredno prijavila i da više nemože dokazati da je to bračna stečevina iako ima svu potrebnu dokumentaciju za dokazivanje. Tužbom je tražio i zabranu raspolaganja na kuću na što je sud donio riješenje.

molim Vas da mi na osnovu gore navedenog rečete što nam je za činiti dali da idemo sudski dokazati da je to bračna stečevina jer nij u redu da mama koja je kuću gradila i dizala kreditie ima ista prava ko i njegov sin koji ni je ni živio s nama.

Što raditi?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u žalbama i na ročištu se pozivajte na bračnu stečevinu.

kod prve ostavinske je trebalo utvrditi bračnu stečevinu i tada se 1/2 kuće dijeli na nasljednike a drug 1/2 ostaje u vlasništvu živučeg bračnog partnera.

nužni dio je 1/2 dijela koji bi nasljedili da je pravilno bila izvršena ostavinska.

znači 1/2 nekretnine se dijeli na nasljednike (supruga i sva djeca umrlog)

ako mama ima dokaz da je prijavila postojanje i djece iz prvog braka neka isti dokaz(kopiju) priloži žalbi i pozove se na zastaru potraživanja.

 

ako ste informaciju dobili od odvjetnika protivne strane nemojte je uzeti zdravo za gotovo.on štiti svog klijenta.

potražite druo mišljenje (odvjetnika).

 

a šta je sa drugim sinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mama je na ostavinskoj uredno prijavila sinove iz prvog brka što i piše na riješenju od ostavinske ali odvjetnica (naša) kaže da je mama svejedno nepošteni posjedik rok zastare 20 g jer nije reagirala na riješenje od ostavinske tj trebala je ona znati zakon a ne sudkinja koj je radila ostavinsku.

Je li sada problem dokazati da je to bračna stečevina i da je mama pošteni posjednik jer nije ona trebala znati zakon jer ih je uredno prijavila sudu jer ako dokaže da je pošteni posjednik onda je zastar tužbe

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je sud odgađao ostavinsku raspravu stoga što nije bilo moguće naći sve nasljednike(koji nisu bili u državi?)

ako su rasprave odgađane možda je sud ili CZSR postavio skrbnika nasljednicima koje nije mogao naći .

ako se dogodilo navedeno tada je rješenje o ostavini pravomočno i postoji zastara potraživanja .

 

moguća je obnova postupka zbog nenazočnosti svih nasljednika ostavinskoj raspravi a rješenje je donijeto.(zahtjev za povrat u prijašnje stanje čl.117. ZPP)

tada vrijedi pozivanje na bračnu stečevinu.

dijeli se 1/2 ostavine na sve nasljednike(supruga i djeca ostavitelja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne sud uopće nije odgađao ostavinsku niti ih je tražio nego je samo u riješenju napisano da postoje dva sina iz prvog braka. Zbog toga kaže odvjetnica nije zastara od 10 nego od 20 g jer mama nije pošteni posjednik ali po mom mišljenju mama ne treba znati zakon nego sutkinja koja ih je trebala sudskim putem tražiti jer ih je mama uredno prijavila sudu

Dali mi itko može predložiti što nam je za činiti jer taj njegov sin nikada s nama nije niti živio niti će ikada živjeti u Hrvatskoj mislim da su mu bitne samo pare. Mama ludi jer je cijeli život pravila tu kuću i sada bi trebala samo tako dati tu 1/4 koju on traži jer nije znala zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro prouči sudsku odluku o ostavinskoj raspravi.

zbog nemogučnosti pronalaska nasljednika možda je sud tražio skrbnika i donio odluku kakvu je donio.

u svakom slučaju smatram da može potraživati samo ono sto bi ga pripadalo da je bio nazočan ostavinskoj raspravi a to je njegov nasljedni dio po odbitku bračne stečevine ,zajedničkog ulaganja u povečanje vrijednosti nekretnine.

ako nije nastupila zastara potraživanja po ostavini tada iz istih razloga nije nastupila ni potraživanje po pitanju bračne stečevine.

 

traži mišljenje i od drugog odvjetnika.

pregledaj praksu Vrhovnog suda RH

www.pravosudje.hr

ministarstvo/SUPRA

i Zakon o nasljeđivanju N.N.56/00

----------------------------------------------

zakon o nasljedstvu /(GPP net)

 

Nepoznati nasljednici

Članak 127.

(1) Ako nije poznato tko su nasljednici, sud će oglasom objavljenim u »Narodnim novinama«, a i na drugi prikladan način pozvati osobe koje polažu pravo na nasljedstvo da se prijave sudu.

(2) Ako se u roku od šest mjeseci od objave oglasa u »Narodnim novinama« ne javi nijedan nasljednik, utvrdit će se da je ostavina prešla u vlasništvo općine, odnosno grada određenih ovim Zakonom. Time nas-ljednik koji bi se kasnije javio ne gubi svoje nasljedno pravo niti pravo zahtijevati ostavinu po pravilima iz članka 138. ovoga Zakona.

Skrbnik ostavine

----------------------------------------------------------

Članak 128.

(1) Kad su nasljednici nepoznati ili nepoznatog boravišta, odnosno nedostupni, kao i u ostalim slučajevima kad je to potrebno, sud će im postaviti privremenog skrbnika ostavine, koji je ovlašten da u ime nasljednika tuži ili bude tužen, da naplaćuje tražbine ili isplaćuje dugove i uopće da zastupa nasljednike.

-------------------------------------

(2) Sud je ovlašten, kad je to potrebno, odrediti posebna prava i dužnosti skrbnika ostavine.

(3) Žalba protiv rješenja o postavljenju privremenog skrbnika ne odgađa njegovu provedbu.

(4) O postavljenju privremenog skrbnika sud će obavijestiti tijelo nadležno za poslove skrbništva koje prema tako postavljenom skrbniku ima sve ovlasti kao da ga je samo postavilo.

(5) Glede polaganja računa i nagrade privremenom skrbniku primjenjuju se na odgovarajući način pravila postavljena za izvršitelja oporuke.

 

znači propust suda pa neka "nasljednik" traži naknadu štete od države.

 

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina

 

znači da tvoja mama nije nepošten stjecatelj ako je bila pogreška suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jučer sam bila kod odvjetnika kaže da nije zastara jer je mama sama trebala reagirati na riješenje od ostavinske i kaže da njegov sin ima pravo ali ne na toliko koliko traži nego na 1/8. uložili smo protutužbu u kojoj će mo dokazivati da je to bračna stečevina tako da će on dobiti manje nego što traži

To nam je sada svima pouka da svako riješenje od suda sami provjeravamo jeli točno i po zakonu napisano da se nebi danas sutra obilo od glavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u vašem slučaju

sud će prihvatiti tužbu i ukoliko na istu tužbu nebudete ulagali prigovore donijet će presudu kojo se ima namiriti tražbina tužitelja iako tvoja majka nije kriva za nastalu situaciju nego sud.

prema tome prigovarati postupku i mimo branitelja(na raspravi)

proučiti Zakon o ostavini

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zakon o ostavini sam proučila i ljepo piše (sad ne znam u kojem članku) da je sud dužan objaviti da se oni koji imaju nepoznatu adresu traže putem glasila. Ovo ne razumijem kako misliš da će sud donijeti presudu misliš ovo što on traži 1/4 ili manje tj onoliko koliko ima pravo da je ostavinska uredno napravljena. Odvjetnica će napraviti protutužbu ali samo da se dokaže da je to bračna stečevina tj da mu umanji ono što on potražuje i znači da bi mi svejedno što u protutužbi neće pisati da je zastara potraživanja da se toga također držimo tj da davamo prigovore i da se također držimo zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija