Jump to content

Vremenski rok rješenja poslije ostavine


Tomcat

Preporučene objave

Imam jedno pitanje. Da li postoji nekakav vremenski zakonski rok poslije relativno jednostavne ostavinske rasprave za rješenjem. Naime prije 8 mjeseci bila je ostavinska rasprava i pravo na ostavinu imaju dvije sestre pokojnika. Ne znam da li je to normalno da se čeka 8 mjeseci, a još rješenja nema. Može kakav savjet što napraviti da se taj postupak ubrza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljam da je ostavinski postupak vođen kod javnog bilježnika. najbolje je nazvati u njegov ured i zamoliti informaciju koje je stanje spisa. treba pitati je li rasprava zaključena (to znači da su uzete sve nasljedničke izjave i dostavljene bilježniku sve isprave o ostavinskoj imovini da bi se moglo sastaviti Rješenje o nasljeđivanju). rok za rješavanje spisa je načelno 60 dana od primitka spisa sa suda ali nema sankcije ako se taj rok prekorači. većinom rok rješavanja ovisi o samim strankama i njihovoj ažurnosti oko dostave isprava bilježniku. bilježniku je u interesu rješiti spis jer tada može zahtijevati i da mu se isti plati. do problema može doći u završnoj fazi kad bilježnik šalje rješenje svim strankama na kućne adrese a nasljednici ne prime svoja pismena pa ih on ili šalje ponovo ili čeka da sami pitaju gdje je zapelo. ako pak nasljednici otežu s plaćanjem ili uopće ne žele platiti bilježniku nakon 2 god od pravomoćnosti rješenja zastarjeva zahtijevati da mu se plati njegova jav.bilj. nagrada za vođenje ost. post.

slobodno se obratiti u ured i zamoliti da vam rastumače kako će se okončati vaš problem.

ako se pak post. vodio na sudu može se obratiti sudu osobno ili telefonski također.

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija