Jump to content

Uvjeti za pravosudni - molim pomoć


Augenblick

Preporučene objave

Poštovane kolegice i kolege...

 

evo da vam ukratko izložim svoj problem - dakle:

 

Nudi mi se jedan posao na pravnim poslovima (sklapanje ugovora, ovrhe, čak i određena mogućnost zastupnja) u jednoj firmi, no problem je što je sve to skupa (iz nekog blesavog razloga) registrirano kao obrt, a ne d.O.o.

 

E, sad, sudeći prema čl.22 st.1 t.3 Z.o vježbenicima:

 

"– pravnici sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem prava u tijelima državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugim pravnim osobama, te osobe zaposlene u znanstveno-nastavnim, nastavnim i suradničkim zvanjima na fakultetima nakon 36 mjeseci obavljanja pravnih poslova uz uvjete iz članka 19. ovog Zakona",

 

moje tumačenje je, prihvatim li posao u toj firmi (obrtu), zbog činjenice da se ne radi o pravnoj osobi, staž proveden na tom radnom mjestu neće se uračunavati u staž potreban za polaganje pravosudnog. Je li to točno?

 

Također, koliko vidim, prema novome zakonu ne postoji ona mogućnost istovremenog volontiranja na sudu (dan ili dva tjedno) pa da mi staž potreban za pravosudni teče po toj osnovi, već je obveza svih da (povrh onih 36 mjeseci) provedu 9 mjeseci u sudu. Postoji li ikakav način da se doskoči tome?

 

Eto, zahvaljujem unaprijed svima koji su spremni iznijeti svoje mišljenje, bilo bi mi drago da se to može nekako riješiti, radi se o dobroj prilici koju ću nažalost morati odbiti ukoliko mi se taj staž neće moći računati za pravosudni.

 

Pozdrav,

 

AuB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uzmi u obzir da je za ulaganje revizije potreban pravosudni ispit a čini mi se da sam pročitala negdje da netko ima problema sa odobrenjem poslodavca za stažiranjem koje je obavezno po novome

ne želim ti reći da je loše raditi u firmi/obrtu jer to nije točno, međutim vidi malo kako će to utjecati na uvjete i s time da odvjetnički vježbenici brže steknu uvjete i iskustvo vezano za sam ispit.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, gle, sve rečeno je točno, i stvarno ne bih ozbiljnije ni razmišljao o tome da se ne radi o stvarno OK ponudi...jedino pitanje koje još uvijek stoji je da li ona zakonska fraza "i dugim pravnim osobama" uistinu znači da se staž proveden u obrtu (koji nije pravna osoba) ne uračunava ili se radi samo o nespretnom jezičnom izražavanju zakonodavca (bilo bi idealno ako netko ima saznanja o tome iz prakse)?

 

I isto tako ima li ikakvog utjecaja na staž ukoliko se na sudu provede više od onih 9 mjeseci propisanih zakonom (i je li to uopće moguće)?

 

THX,

 

AuB.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija