Jump to content

Rad na crno za obrtnika koji ne isplaćuje plaću


sambomi

Preporučene objave

Dragi moji legalisci, dugo se nisam javljala jer naravno nisam imala problema, ali sam sve teme po malo pratila.

Imam pitanja : da li obrtnik sitni građ. radovi ne smije prijaviti radnika 6 mjeseci ( to bi po meni značilo da država potpomaže rad na crno) ?

Drugo, kako od takovog obrtnika dobiti plaću za dio V i cijeli VI mj. a da to nije po par sto kuna?

Pojasnit ću. Moj "zet" (dečko moje kćeri) radi kao bauštelac za svog sumještana par mjeseci i sve je štimalo. Sada je zapelo naravno sa plaćom, ne radi skoro cijeli VII mj. tj. dva dana sa gazdinim sinom po 2 sata, znači ništa. No gazda mu je ostao dužan dio za V mj. i cijeli VI mj. ukupno 7200,00 kuna. Dan prije "Kolektivnog godišnjeg" gazda mu obeća za sat vremena 4 - 5 tisuća kuna i isplati mu 600,00 jer nema više, a sutra će mu na račun isplatiti još 2000,00 kn. Šsto poduzeti i kako dobiti novce ? AKO? Gazda mu je rekao da će imati kolektivni od 15.7. do 15.8. Inače, gazda ima otvoren obrt na sina (prijatelj mog zeta od rođenja).Isssssti čovjk je imao nešto "jestivo" kafić, restorančič koji je propao. Nisam dublje zalazila u problme jer mladi su naivni i vjeruju svima osim svoji pravima.

Moje pitanje je zašto se radnik "ne smije prijaviti, te kako pokušati naplatiti svoj rad ? Ima li svrhe ići u obrtničku komoru ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako niste znali, vaša priča je uobičajena za građevinski sektor...

 

Gazda ne prijavljuje radnike jer mu tako više odgovara, a ne zato jer ne može... A zakon i sindikati često pretjerano kompliciraju proceduru zapošljavanja i otpuštanja, pa mnogi poslodavci radije neće ni raditi, nego se upuštati u zapošljavanje radnika... pa preostaju ovakvi bezobzirni muljatori...

 

I ne isplaćuje zarađeno jer su mu je sve drugo 'važnije' - materijal, alati, ostali troškovi -materijal neće dobiti ako ga ne plati... A dijelom i zato jer njemu ne plate...

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, no onaj drugi dio me zanima. Ima li, tj. postoji li neka caka da se ode u obrtničku komoru i zatraže svoja prava. U principu ne vjerujem u to, mislim da je za to privatna tužba koja je totalno bez veze jer treba dokazati da si ti stvarno radio i koliko, a to naravno i traje i košta više nego što si zaradio. Pitanje je pusti da to voda odnese kak se veli ili.....?

Nažalost, volim pravdu pa makar me i koštala jer ovo što se kod nas događa sa privatnicima je PRESTRAŠNO !

I nije samo to, moja kćer radi 3 g. u kazinu, neki dan je i ona opljačkana jer gazda ne želi raspored da po dvije cure budu do 2 ujutro, ne želi platiti zaštitara i baš ga briga. Sve su to jednokratno imali, ali recesija je pa i gazda štedi. A to št ti netko dođe i stavi nož od grlo, samo Boga moliš da di digne lovu i da ode a ti onda zoveš policiju. I to je priča za sebe, ali preduga. I natjeraj ga na zaštitu, dobiješ otkaz a on mijenja radno vrijeme (pretpostavljam da se štiti jer sve pokušava). Prvo su radili po dvoje noć, zatim je imao zaštitara 2 mj. (od njegovog knjigovođe muže ima zaštitarsku kuću i to nije trajalo), onda su radili sami ali je druga smjena dolazila u 21 do 2 po noći i tako se šeta. Zanima me kako to osiguranje plaća, tu pljačku a ti nisi nikako osiguran.

Kamo mi to idemo ustvari.

Hvala na razumijeanju, no ipak bih čula neka razmišljanja.

Pozdrav, :-?:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, možete prijaviti komori, inspekciji rada, drugim inspekcijama razne nepravilnosti. No to ne znaći i dobiti novac, toga ste i sami svjesni.

 

No možda je pametnije igrati na sentiment, dosađivati gazdi telefonskim pozivima, dočekati ga pred firmom ujutro i tražiti da plati... Konačno, ako je taj gazdin sin nekakav prijatelj vašeg zeta...

Znam da je ponižavajuće tražiti nekoga da plati pošteno zarađeno, ali pitali ste za savjet...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija