Jump to content

Nužni dio imovine roditelja


kronikus

Preporučene objave

Nakon smrti majke koja nije ostavila oporuku, otac, sestra i ja smo dobili jednake dijelove njezine imovine.Otac je ostao uz suglasnost sestre i mene živjeti u obiteljskoj kući.Udjeli u imovini su: otac - 4/6, sestra 1/6 i ja 1/6.Sada otac želi unuku (jednom od sestrine djece) darivati ili oporučno prepisati svoj dio imovine.Obzirom da je godinama bolestan te da se cijelo vrijeme brinem o njemu, zanima me kako na najbolji način zaštiti svoja prava u slučaju ovako nepravedne raspodjele imovine jer unuk je izvan Hrvatske te godinama nije ni kontaktirao s djedom a kamoli pomogao na bilo koji način.

Obzirom da se čak pojavljuje mogućnost nekakve "fiktivne prodaje" očevog dijela imovine, zanima me i na koji način to spriječiti i kako realno procijeniti vrijednost iste.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Vi trebate razgovarati sa ocem , jer ovog trenutka ne možete ocu zabraniti da slobodno raspolaže svojim dijelom.

Vi ovog trenutka možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice i podjelu kuće ako je fizička dioba moguća, a ako fizička dioba nije moguća tada imate pravo na sudsku diobu ( prodaju i podjelu novca ).

Vi imate još mogućnost sklopiti s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju pa da imovina oca prijeđe na Vas.Ponavljam morate razgovarati s ocem i učiniti ono što je pošteno za njega i Vas.

 

Ne možete ništa učiniti iza očevih leđa - nema zaštite .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru! Možda je iz pitanja nejasno, no ja i ne želim spriječiti oca da raspolaže svojom imovinom niti išta potajno učiniti već samo sebe zaštiti od gubitka najmanjeg (nužog) dijela imovine na koji bi trebalo da imam po zakonu pravo - ako dobro pretpostavljam, to je 1/4 očevog dijela (jer smo direktni nasljednici nas dvoje djece) koja se pribraja mojoj 1/6 koju već imam u posjedu.Dali je moguć ikakv "scenario" (putem oporuke ili mimo iste, prodajom) kojim bi meni taj dio bio uskraćen? Bilo kakvi ugovori o uzdržavanju nisu izvodivi jer nisam fizički u stanju ispuniti uvjete takvog ugovora.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija