Jump to content

Zahtjev za izdavanje rjesenja o uvjetima gradnje-dogradnja obiteljske kuce


maleskorpion

Preporučene objave

Imam svu potrebnu dokumentaciju i sve zakonski potrebne papire za kucu koju sam kupio 2001. i adaptirao prema svim propisima. Zivim pola godine u toj kuci a ostatak godine u Svedskoj gdje sam proveo 42. godine i gdje sam stekao uvjete za mirovinu....

 

Imam dva pitanja na koja bih molio odgovor...

Prvo:

 

Zelio sam u svom dvoristu izgraditi paviljon od 10 m cetv. i zapoceo gradnju u travnju 2008. Ljubomorna susjeda me je prijavila i inspektor iz Uprave za inspekcijske poslove pri Ministarstvu za zastitu okolisa i prostornog uredjenja podruzne jedinice Zadar, u roku od tri dana nakon njene prijave usao mi je u dvoriste, zajedno s bratom susjede koja me je prijavila (dok mene nije bilo kod kuce) i napravio je zapisnik te mi ostavio poziv da se javim u njegov ured. To sam i ucinio, dao sam izjavu i sve potrebne dokumente. Par dana nakon toga inspektor mi je zapecatio gradiliste i nisam smio nastaviti gradnju.

Istovremeno, ja sam prijavio susjedu koja je podigla kat na kuci kraj mene i izgradila parkirno mjesto (sve bez moje suglasnosti)i totalno izasla iz svih gabarita, bez da je imala ikakvu dozvolu, pa cak niti izvod iz katastarske cestice a niti dokaz da je vlasnica kuce. Njoj jos do dana danasnjega- 31. srpnja 2009. nitko nije dosao niti pogledati gradiliste, a kamoli da bi ga zapecatili.

Dakle, kako je moguce da meni inspektor zatvori gradi...

liste u roku od 7 dana usprkos svim papirima i dokumentima, a mojoj susjedi nije "pala niti vlas s glave"

 

Drugo:

 

Podnio sam zahtjev za izdavanje rijesenja o uvjetima gradnje u lipnju 2008. i svu potrebnu dokumentaciju. Nakon par mjeseci otisao sam u Upravni odjel i upitao za stanje mog zahtjeva. Krajem listopada otputovao sam u Svedsku ali sam bio u stalnom telefonskom kontaktu s uredom u Zadru da bi mi u veljaci dali ime jednog sluzbenika koji je primio moj zahtjev u obradu. U travnju ove g sazvan je sastanak sa svim strankama u postupku, a buduci da nisam tada mogao putovati, zastupao me moj sogor kao i jedan arhitekt-voditelj projekta. Na tom sastanku bili su zatrazeni jos neki dokumenti koje sam ja dostavio dosavsi u Zadar u svibnju o.g. Na moj upit sluzbeniku koji je vodio moj predmet-kada ce to biti rijeseno dobio sam odgovor da ce se to rijesiti vrlo brzo. Od tada su prosla vec tri mjeseca.

Zvao sam tog sluzbenika barem 5 puta i bio kod njega u uredu ali nikako da dobijem konkretan odgovor kada ce izaci na teren, jer mi ne zeli reci nikakav datum zbog bojazni da to nebi mogao odrzati.

Moje drugo pitanje je dakle:

Postoji li neki zakonski rok u kojemu on mora izaci n teren i kome bih se ja mogao obratiti za savjet. Odnosno, sto jos mogu uciniti i kakva su moja prava?

Ponavljam, radi se o 10 cetvornih metara koje sam zelio ograditi i ostakliti i staviti pod krov. Sve sam trazene dokumente, potvrde i izvatke uredno podnio i ne vidim nikakve zakonske prepreke (a to je i taj sluzbenik rekao) u vezi izdavanja te dozvole.

Moim dakle odgovor, sto mi je cinit Hvala unaprijed.

Moze i na e-mail

maleskorpion@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine,

Prema ZOPUG (zakonu o prostornom uređenju i gradnji), za izradu sjenice niste bili dužni tražiti nikakvo odobrenje, ako ste taj objekt imali od susjeda udaljeno minimum 3 metra.

 

Inspektor koji vam je zapečatio gradilište nije postupio u skladu sa Zakonom.

Pročitajte si u ZOPUG, koji objekti ne podliježu Zahtjevima za izdavanje Rješenja o uvjetima gradnje.

 

Kako je u našoj državi šlamperaj gori nego u Kirgistanu, Uzbekistanu i Tadžikistanu (btw tamo u tu grupu i spadamo). Službena osoba dužna vam je u roku 30 dana od dana predaje zahtjeva za Uvjete gradnje izdati nepravomoćno Rješenje.

Ja ga usput čekam od 9 mjeseca 2008..skoro svaki dan sam u Upravnom odjelu.

Službenik kad me vidi pokušava se sakriti u mišju rupu.

Ja ne odustajem...A zovem ga svaki dan bar 3 puta, sa više telefona da me nemože otkantat.

Da vidimo tko će popustit prvi...

Sretno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

maleskorpion je napisao:

Par dana nakon toga inspektor mi je zapecatio gradiliste i nisam smio nastaviti gradnju.

Istovremeno, ja sam prijavio susjedu koja je podigla kat na kuci kraj mene i izgradila parkirno mjesto (sve bez moje suglasnosti)i totalno izasla iz svih gabarita, bez da je imala ikakvu dozvolu, pa cak niti izvod iz katastarske cestice a niti dokaz da je vlasnica kuce. Njoj jos do dana danasnjega- 31. srpnja 2009. nitko nije dosao niti pogledati gradiliste, a kamoli da bi ga zapecatili.

Dakle, kako je moguce da meni inspektor zatvori gradiliste u roku od 7 dana usprkos svim papirima i dokumentima, a mojoj susjedi nije "pala niti vlas s glave"

 

Osim uobičajene tromosti administracije, u vašem se slučaju vrlo vjerojatno radi i o tome da ta susjeda ima 'dobre veze', dakle , o korupciji...

Pa to tako i riješavajte...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija