Jump to content

Otvaranje Obrta. Saznajte neke osnove. Molim pomoć !


Legaliss

Preporučene objave

Poštovani,

 

odmah se na početku ispričavam ako ću postaviti već postavljna pitanja; ali gdje god sam tražio ili pitao, nitko mi nije mogao konkretno dati odgovor (uključujući i 5 knjigovođa koje sam posjetio).

 

želim otvoriti obrt za početak, a kasnije moguće zatvaranje obrta i otvaranje firme (ovisno o profitu). Radilo bi se o običnoj Internet stranici na kojoj bi se oglašivačima prodavao oglasni prostor (Cijena web oglasnog prostora još nije utvrđena).

 

Za vođenje obrta potrebno je samo računalo te Internet veza.

 

Molim ispravite me ako griješim...

 

...sjedište obrta bio bi stan, koji nije u mojem vlasništvu, pa bi se potpisao ugovor o najmu. Stan je stare gradnje pa mislim da nije potrebna građevinska dozvola na uvid.

 

- da li se u trošak ubraja najam stana i da li posjtoji min i max cijena najama, ako DA koja je?

- stan bi bio također predviđen za stanovanje kao i za obavljanje posla, pa me zanima da li je potrebno posebno odvojiti sat za obračun struje i vode i koje izmjene je još potrebno napraviti?

- da li obrt mora imati točno utvrđeno radno vrijeme?

- da li se troškovi obrta i firme plaćaju mjesečno ili godišnje?

- pošto sam zaposlen na određeno vrijeme da li moram plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje? (nadam se da ne :-) )

- moram li plaćati bilo kakvo osiguranje?

 

 

PRIMJER:

 

Uzmimo npr. da su troškovi u prvoj godini 100.000,00 kn (najam stana, software, računalo, režije...) a zarada 550.000,00 kn - koliko bi "čiste" zarade od toga ostalo kada bi se svi troškovi, porezi i sve ostalo što već ide zbrojilo?

 

Da li bi htjeli tu računicu napisati u odgovoru.

 

Puno Vam Hvala na Vašem trudu i odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrt bi kao osnovnu djelatnost imao internetski portali (63.12.)

Kao takvog,možete ga obavljati u stambenom prostoru.Za isti se (osim ugovora o najmu)ne traži građevinska,lokacijska dozvola, minimum tehničkih uvjeta niti sl.

 

Najam se ubraja u trošak poslovanja.Ukoliko Vam prostor iznajmljuje fizička ili pravna osoba koja nije u sustavu pdv-a, najam je čisti izdatak (bez pdv-a) a ukoliko jest u sustavu tada još koristite i pretporez iz fakture za najam.

 

Ukoliko želite da koristite u poslovanju i izdatke energenata morate imati odvojena mjerna mjesta tj.uređaje.Obzirom da ,vjerojatno,nećete koristiti više od jedne sobe za poslovanje to Vam se svakako ne isplati a zakonski,nije potrebno da radite navedeno.

 

Kada otvorite obrt,na sjedištu mora postojati tabla sa informacijama:naziv obrta,vlasnik obrta,adresa sjedišta,JMBG tj. od 01.01.2010. -OIB i naravno-radno vrijeme.Dakle ono mora biti točno definirano ali ga Vi možete mjenjati na način da ga rasporedite kako Vam odgovara.

 

Troškovi obrt i firme su slični a plaćaju se na sljedeći način:

-PDV (mjesečno ili kvartalno)-ovisno o prometu (primitaka/prihoda do 300.000 kn mjesečno-kvartalni obračun i uplata pdv-a, preko tog iznosa-mjesečni)

-predujam poreza na dohodak/dobit -mjesečno

-komorski doprinos (obrt-kvartalno, poduzeće-mjesečno)

-obrtnički doprinosi-mjesečno

-porez na tvrtku- godišnje

 

Ukoliko ste zaposleni kod drugog poslodavca ne plaćate mjesečno obrtničke doprinose već godišnje-ovisno o ostvarenom dohotku iz obrta.

 

Ne morate plaćati nikakvo osiguranje.

 

Računica o "čistom" dohotku se ne može izraditi na način kako ste napisali jer je knjigovodstvena obrada poslovanja jedna veoma kompleksna cjelina za koju Vam treba puno više podataka od "zarade" i troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija