Jump to content

molim za stručnu pomoć


massa1

Preporučene objave

Stvar je malo neobična, postoji nekretnina-kuća u kojoj su bila upisana 3 sulasnika kao nosioci prava korištenja, i to dva brata i jedna sestra. 1985 godine jedan od 3 suvlasnika točnije kćer od sestre koja je bila suvlasnik a koja je prebacila pravo korištenja na kćer, tužio je ostala dva suvlasnika (dva ujaka)i to jednog po nasljednicima koji su prihvatili tužbu jer on je tada bio pokojni, a drugog također pokojnog iako je imao zakonskog nasljednika tužen je i dodjeljen mu je skrbnik (koji je igrom slučaja bio odvjetnik tužitelja u nekim prethodnim tužbama ne vezanim za dotičnu kuću) koji je u njegovo ime prihvatio tužbu. Uglavnom ta presuda nije knjižena 1985. godine, nego je zaprimljena u gruntovnicu tek 2006. godine od strane tužitelja u četvrtom mjesecu, a proknjižena 2007. godine u 11. mjesecu. Pa me zanima dali postoji mogućnost da se ta uknjižba ospori i da se stvar vrati u stanje prije tužbe 1985. godine s obzirom na činjenicu da nasljednik drugog suvlasnika nije znao za taj postupak a saznao je tek 2009. godine a s obzirom da je ta presuda postala javna isprava tek 2006. godine kada je zaprimljena u gruntovnicu, i do tada se nije moglo znati da uopće postoji, a ista isprava promijenila je stanje u 11. mjesecu 2007. godine pa me zanima dali je to još u okviru nekih rokova i dali bi zakonski nasljednik svog pok. oca koji je u cijeloj priči izostavljen mogao tražiti poništenje uknjižbe, i na osnovu toga što je izostavljen ali i na osnovu toga što je presuda knjižena nedavno u 11.mj 2007. godine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Ako je to tako .Tuženik nije bio na životu i nije bilo uvjeta za postavljanje staratelja . Ako se rokovi od saznanja poklapaju tada je moguće tražiti povrat u prijašnje stanje.

Bilo bi dobro angažirati odvjetnika .Po iznijetom u času smrti imovina ostavitelja pralezi na nasljednike , pa je trebalo tužiti nasljednike.

Ako se tužitelji pozivaju na stjecanje vlasništva dosjelošću to je moguće samo ako su bili u zakonitom posjedu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ponavljanje postupka uređeno je Zakonom o parničnom postupku od . članka 421. - čl. 424 istog zakona .

 

Uglavnom subjektivni rok je rok od 30 dana od saznanja za sudsku odluku i objaktivni rok je 5 gosina .

 

čl. 423.

 

st 3. nakon što protekne rok od 5 godina od dana kad je odluka postala pravomoćna, prijedlog za ponavljanje postupka ne može se podnijeti, osim ako se ponavljanje traži iz razloga navedenih u čl. 421.toč. 2.i 3. ovog zakona

 

Vaš predmet mora procijeniti odvjetnik .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija