Jump to content

pomoć - mogućnost otkaza


sanja44

Preporučene objave

Molim za pomoć ako netko zna točan odgovor. Imam ugovor na neodređeno. U petak su me pozvali na kao informativni razgovor i obavijestili me o mogućnosti skorog otkaza. Takodjer su me obavijestili da sam ugovor na neoređeno dobila na "prevaru" moleći da mi nakon ugovora od 6 mjeseci (od toga 3 probna) daju na neodređeno zbog kredita, pa su mi se kao smilovali.

Interesira me koja su moja prava. I u slučaju da dodje do otkaza, što je bolje - sporazumni ili da ga baš oni meni daju.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi imate ugovor na neodređeno. Ugovor na neodređeno sklapa se suglasnošću volje radnika i poslodavca. Čak i ako su Vam učinili ustupak da bi ste lakše dobili kredit, oni su Vama svojevoljno ponudili ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Da bi taj ugovor nastao, odnosno bio sklopljen, potrebna je volja i radnika i poslodavca, koja je očito postojala i na jednoj i drugoj strani.

 

Sporazumni raskid ugovora o radu potpisuju obje stranke. Dakle, i radnik i poslodavac. Takav oblik raskida radnog odnosa Vama ne odgovara, jer nećete ostvarivati prava sa biroa (naknadu za nezaposlene). Pitanje trajanja otkaznog roka i otpremnine obično se uređuje u tom sporazumu, no većinom su sporazumi neisplativi kada je u pitanju situacija kao Vaša. Obično se radni odnos sporazumno prekida kod odlaska radnika kod drugog poslodavca.

 

Najbolje bi za vas bilo da vam ne daju otkaz. No, s obzirom da ne znate koju će vam vrstu otkaza dati, postoje različite mogućnosti.

 

Mogu vam dati redoviti otkaz kao tehnološkom višku (tada imate pravo na otkazni rok, otpremninu i naknadu sa biroa), redoviti otkaz zbog osobno uvjetovanih razloga (razlog otkazu su vaše trajne osobine zbog kojih više niste u stanju obavljati vaš posao - imate pravo na otkazni rok, otpremninu i naknadu s biroa), redoviti otkaz zbog skrivljenog ponašanja (nemate pravo na otpremninu ni na naknadu s biroa, imate pravo na otkazni rok) te izvanredni otkaz koji se daje zbog skrivljenog ponašanja (nemate pravo na otpremninu, nemate pravo na otkazni rok ni na naknadu s biroa) ili zbog osobito važne činjenice zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti, nastavak radnog odnosa nije moguć (nemate pravo na otkazni rok, imate pravo na otpremninu).

 

U svakom slučaju, protiv odluke o otkazu možete uložiti zahtjev za zaštitu prava (u roku od 15 dana od dana uručenja otkaza), a ako ga ne uložite, ne možete pokrenuti sudski postupak radi poništenja otkaza. Poslodavac ima 15 dana da vam odgovori na zahtjev za zaštitu prava, ako ne odgovori, vama teče daljnjih 15 dana za pokretanje sudskig postupka, ako odgovori-od treunutka kada vam je uručen odbijajući odgovor poslodaca, počinje vam teći spomenuti rok od 15 dana za traženje sudske zaštite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija