Jump to content

koji su slijedeći koraci?


NEMOCNA

Preporučene objave

Poštovani,

 

nažalost tražim savjet kako dalje kada se dvoje mladih ljudi razvodi a ima djete od devet mjeseci.

Naime moj suprug je liječeni ovisnik koji je prije pet godina izašao iz zajednice Cenaccolo u kojoj je boravio pune dvije i pol godine. Potpuno rehabilitiran ali nažalost ne želi prihvatiti posljedice ili opće poznatu pojavu PAW-a!(skupino sindroma koji utjeću na život nakon ovisnosti).

Počelo je pretjeranom ljubomorom koja se smirila, nakon ulaska u brak dobili smo dugoočekivano djetešce. Nažalost moja trudnoća nije bila blažena niti sretna. Počelo je prevarom u trudnoći. Prevaru sa mojim kolegicama s posla i prijateljicama. Počeo je sve više piti i izlaziti sa prijateljima, bivšim ovisnicima pretežno neoženjenim ljudima sa hepatitis C dijagnozom.

Nažalost niti pokušaj da se promjeni u obiteljskom centru nije urodilo plodom. Zadnja tri tjedna živimo odvojeno na moj zahtjev jel nisam mogla podnositi da naše maleno djetešce bude svjedok njegovih stanja i mojih suza!. Trudila sam nikada ne pričati pred njim ali nekada jednostavno nije išlo.

Smatram da ako netko ni nakon tri tjedna što nije sa svojom obitelji ne mjenja navike i način života bez obzira na pomoć koju mu nudim, mislim da je razvod najzdravijiza sve nas. Posebno naše djete.

E sada pitanje! Zanima me da li ja kada odem u ured za socijalnu skrb dugo čekam na određenje koliko smije viđati i gdje djete. Obzirom da je mala i obzirom na njegove sklonosti bojim se da ju ne odvede na neprimjereno mjesto ili ljudima?...Zanima me koliko u takvoj situaciji često smije viđati djete? Koja je procedura sa samim razvodom. Naime ja sam još na porodiljnom, imamo krediti koji je podignut na moje ime. Na koji način uz alimentaciju mogu dokazati da je dio kredita njegova obveza. Dok centar za socijalnu skrb ne odredi pravila viđanja koja su njegova prava a koje moje ovlasti ako želim nešto spriječiti?

 

Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Obiteljskom zakonu vaš suprug nema pravo podnijeti tužbu za razvod braka dok dijete ne navrši 1 godinu ,ali takvu tužbu možete podnijeti vi ili zajedno možete podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka.

Tužba ili sporazumni zahtjev se podnosi općinskom sudu prema mjestu vašeg prebivališta.

 

CZSS nema zakonske ovlasti određivati način i vrijeme susreta i druženja djetea i roditelja s kojim djete trenutno ne živi.Takvu odluku može isključivo donijeti sud,a pri tome će se tražiti mišljenje nadležnog CZSS a koje nije obvezujuće za konačnu sudsku odluku.

U postupku razvoda braka,a isti se započima podnošenjem tužbe ili sporazumnog zahtjeva sud odlučuje o sljedećem:

1.da će brak razvesti

2.da će malodobno dijete živjeti s jednim od roditelja uz zajedničku roditeljsku skrb

3.susretima i druženjima djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi

4.iznosu mjesečnog uzdržavanja koji će biti dužan snositi roditelj s kojim dijete po razvodu neće živjeti (alimentacija).

 

Sud će vas već na prvom ročišu uputiti na tzv.posredovanje pri CZSS.

CZSS će nakon obavljenog posredovanja dostaviti mišljenje vama koje ste dužni dostaviti sudu kako bi se postupak razvoda okončao.

 

Pri određivanju susreta i druženja osim dobi djeteta važne su sveukupne okolnosti kako bi sud mogao donijeti najbolju odluku za dijete.

Ukoliko bude potreno sud može susrete i druženja ograničiti,odnosno odlučiti da se isti obzirom na okolnosti slučaja odvijaju uz prisutnost treće osobe koju će predložiti CZSS a sud prihvatiti.

 

Kako roditelji imate jednaka prava i dužnosti prema djetetu.Roditeljsku skrb trebate ostvrivati zajedno ravnopravno i sporazumno.Niti jednom roditelju važeći Obiteljski zakon ne daje veće prava u odnosu na drugog roditelja.

 

Krediti i ostala bračna stečevina se mogu podjeliti sporazumno,a ako sporazuma nema prestaje poseban parnični postupak koji nije vezan za postupak za razvod braka.

 

Za više informacija pročitajte Obiteljski zakon,a posebno čl.42-čl.45,te čl.91-čl.107....

OVDJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija