Jump to content

ZOO + zakon o parničnom postupku?


mjok

Preporučene objave

HITNO:

 

Da li sud po sluzbenoj duznosti pazi na clanak 350 ZOO-a koji kaze: (3) Ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze.

 

Nisam se pozvao na taj clanak u zalbi, tako dame zanima da li ga je sud duzan primijeniti po sluzbenoj duznosti?

 

Radi se o sporu male vrijednosti prema ZPP-u

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slijedom principa iura curia novit (sud poznaje pravo) stranke u postupku nisu dužne navesti pravnu osnovu na kojoj temelje svoje činjenične tvrdnje i/ili zahtjeve. Međutim, bitno je da pravno relevantne činjenice (a ugovaranja ugovorne kazne to svakako jesu) budu i iznijete pred sud, kako bi sud mogao primjeniti odgovarajuće pravno pravilo. Ukoliko tužitelj, primjerice, zahtjeva isplatu ugovorne kazne radi neispunjenja neke novčane obveze nastale temeljem nekog pravnog posla, sud bi trebao uzeti u obzir stroga (kogentna) pravila ZOO koja se tiču zabrane potraživanja penala (ugovorne kazne) i odbiti tužbeni zahtjev. Naravno, sud (da bi donio takovu odluku) mora utvrditi da ugovorena klauzula ima pravni karakter ugovorne kazne, kao i da se radi o poslu privatnog prava i ugovorenim novčanim činidbama, koje se duguju kao ekvivalent za neku protučinidbu druge strane. Potrebno je da sud pravilno utvrdi i okvalificira činjenično stanje (dakle, da se radi o ugovoru s novčanom činidbom kao protučinidbom za ugovoreni posao), a zatim primjeni pravnu normu ZOO koja se tiče ništavosti same ugovorne kazne. Naravno, mogu se pojaviti određena pravna pitanja glede kvalifikacije samog pravnog posla koji su sklopile stranke, ali i same ugovorne kazne (tj da li se radi o ugovoru privatnog prava u koji je inkorporirana novčana činidba kao dužna činidba te da li se radi o ugovornoj kazni kao takvoj).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija