Jump to content

darovni ugovor, ali...


lelket

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Radi se o sljedećem. Dvije osobe su sklopile darovni ugovor o nekretnini, pri čemu obje osobe postaju suvlasnici 1/2. Daroprimatelj je ispunio sve uvjete ugovora. U međuvremenu daroprimatelj umre. Njegovi nasljednici postaju suvlasnici uz darovatelja. Tako da je trenutno stanje u zemljišnim knjigama darovatelj 1/2, nasljednici daroprimatelja svaki po 1/4.

 

Što se događa nakon darovateljeve smrti? Nasljednici daroprimatelja nisu u bliskom rodu s darovateljem. Napominjem da darovatelj nema supružnika ni djece, već od bliže rodbine brata i nećake (djecu tog brata i ostale braće koji su ranije umrli). Tko nasljeđuje darovatelja? Imaju li njegovi nasljednici tražiti pravo na nužni dio? Ako da, koliki je to dio? Bi li, u slučaju da imaju to pravo, nasljednici daroprimatelja morali isplatiti nasljednike darovatelja? Ili bi se dio vlasništva nasljednika daroprimatelja mogao (morao?) prenijeti na nasljednike darovatelja?

 

Usput, kao tema br 2.

Može li bilo tko od suvlasnika prodati dio nekretnine bez da prije zatraži suglasnost od drugih suvlasnika? Nekretnina nije podijeljena, praktički je cijela čestica podijeljena vlasnički, ali ne i fizički. Ne pitam ovdje bi li to netko htio tako kupiti, jer to ovisi i o kupcu. Pitanje je samo je li to teoretski zakonski moguće, bez da se traži suglasnost drugih suvlasnika.

 

Nadam se da je jasno, nisam htio ulaziti u previše detalja, tipa odnosa, spola i sl. ... Napominjem da nisam pravne struke pa molim sve da to uzmu u obzir.

 

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

1. braća i sestre više nemaju pravo na nužni dio. to su mogli po starom zakonu koji se ne primijenjuje od 2003.godine.

 

2. suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom. znači smije ga prodati po pravilima koja vrijede za vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija