Jump to content

Jednostrana izmjena opcih uvjeta


marama

Preporučene objave

http://www.t-mobile.hr/pdf/Opci-uvjeti-poslovanja.pdf

 

27. T-Mobile je ovlašten mijenjati cijene te se obvezuje objaviti ih i učiniti dostupnim svojim Korisnicima usluga sukladno važećim propisima u

Republici Hrvatskoj.

 

Prevedeno na hrvatski, to znaci da ako T-Mobileu puhne da minuta razgovora vise nije 1 Kunu vec 10 Kuna, oni na to imaju pravo bez da ja mogu raskinut ugovor.

U Njemackoj, Austriji ili nekoj drugoj normalnoj drzavi je to naravno nezamislivo jer su ljudi koji su tamo pisali zakone cak eksplicitno naveli taj slucaj, recimo:

 

http://www.rtr.at/de/tk/TKG2003#p25

(2) Änderungen der Allgemeinen Geschäftsbedingungen und Entgeltbestimmungen sind vor ihrer Wirksamkeit der Regulierungsbehörde anzuzeigen und in geeigneter Form kundzumachen. Für den Teilnehmer nicht ausschließlich begünstigende Änderungen gilt eine Kundmachungs- und Anzeigefrist von zwei Monaten. Die Bestimmungen des Konsumentenschutzgesetzes, BGBl. Nr. 140/1979, (KSchG), sowie des Allgemeinen bürgerlichen Gesetzbuches bleiben unberührt.

 

Kod nas su valjda prepisali sve EU zakone ali su bas ovakve stvari "zaboravili" preuzet, vani svaka izmjena opcih uvjeta ili cjenika na stetu potrosaca automatski znaci mogucnost raskida ugovora bez odstete.

 

Smatram medjutim da se ta mogucnost da jedna strana promjeni uvjete poslovanja na stetu kupaca kosi ne samo sa zdravom logikom vec i sa pozitivnom poslovnom praksom, stoga postaljvam pitanje: jel smatrate da se takav ugovor moze osporit, ako da - po kojim tockama kojeg zakona jer po mojem tumacenju takva tocka nema sta trazit u opcim uvjetima.

 

P.S. I zanimalo bi me naravno tko je pisao nas zakon o telekomunikacijama i zasto se u njega nisu stavile ovakve odredbe, no to je bojim se vise retoricko pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li sa ovim nade:

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/288230.html

 

VII. OPĆI UVJETI UGOVORA

 

Ništetnost pojedinih odredaba

 

Članak 296.

 

(1) Ništetne su odredbe općih uvjeta ugovora koje, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzroče očiglednu neravnopravnost u pravima i obvezama strana na štetu suugovaratelja sastavljača ili ugrožavaju postizanje svrhe sklopljenog ugovora, čak i ako su opći uvjeti koji ih sadrže odobreni od nadležnog tijela.

 

(2) Prilikom ocjene ništetnosti određene odredbe općih uvjeta ugovora uzimaju se u obzir sve okolnosti prije i u vrijeme sklapanja ugovora, pravna narav ugovora, vrsta robe ili usluge koja je objekt činidbe, ostale odredbe ugovora kao i odredbe drugog ugovora s kojim je ta odredba općih uvjeta ugovora povezana.

 

(3) Odredba stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se na one odredbe općih uvjeta ugovora čiji je sadržaj preuzet iz važećih propisa ili se prije sklapanja ugovora o njima pojedinačno pregovaralo, a druga je strana pritom mogla utjecati na njihov sadržaj te na odredbe o predmetu i cijeni ugovora ako su jasne, razumljive i lako uočljive.

 

 

 

Nedopušten ili nemoguć uvjet

 

Članak 298.

 

(1) Ništetan je ugovor u kojem je postavljen odgodni ili raskidni uvjet protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija