Jump to content

Naknada za tjelesno ostecenje


bolnicarka

Preporučene objave

Postovani,

 

buduci da bas i ne razumijem medjusobnu korelaciju nekih zakona, npr. Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o listi tjelesnih ostecenja, molim pomoc.

 

Konkretno, u Zakonu o listi tjelesnih ostecenja nalazi se i moja bolest (gubitak maternice) uz koju stoji da sam 30 % "tjelesno ostecena". Nije u pitanju ozljeda na radu kao ni profesionalana bolest, no imam li ja unatoc tome pravo na neku naknadu? Pruza li mi taj Zakon mogucnost utvrdjivanja stupnja invaliditeta i ako da, kojim putem bih trebala krenuti?

 

Ono sto meni nije jasno je to da tjelesno ostecenje ipak postoji, naknade za to su propisane, ali prema svemu sudeci nemam na njih pravo. Pa cemu su onda propisane i koja to profesionalna bolest ili ozljeda na radu moze rezultirati histerektomijom?!

 

I dok bih se ja jos mogla pomiriti s time, pitam se kakva prava ima moj poznanik koji ima trajnu ozljedu zivaca kraljesnice zbog cega se dozivotno mora kateterizirati i izgubio je osjet za toplo i hladno.

 

Zahvaljujem na svakom objasnjenju i pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOMO:

Naknada zbog tjelesnog oštećenja

Članak 56.

(1) Tjelesno oštećenje postoji kada kod osiguranika nastane gubitak, bitnije oštećenje ili znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obavljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ono ili ne uzrokuje invalidnost.

(2) Pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja stječe osiguranik kod kojega tjelesno oštećenje od najmanje 30% nastane kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

(3) Vrste tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, na osnovi kojih se stječe pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, utvrđuju se zakonom.

 

Lista profesionalnih bolesti i poslova na kojima se te bolesti javljaju i uvjeti pod kojima se smatraju profesionalnim bolestima, utvrđuju se zakonom. (Zakon o listi profesionalnih bolesti, "NN", broj 162/98 i 107/07)

 

Vrsta tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, na temelju kojih se stječe pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, utvrđeni su zakonom. (Zakon o listi tjelesnih oštećenja «Narodne novine», broj 162/98).

 

Preuzeto sa http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=69

 

Ozljedom na radu smatra se svaka:

- ozljeda osiguranika izazvana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem, te ozljeda uzrokovana naglim promjenama položaja tijela, iznenadnim opterećenjem tijela ili drugim promjenama fiziološkog stanja organizma, ako je takva ozljeda uzročno vezana uz obavljanje poslova na kojima radi, odnosno djelatnosti na osnovi koje ozlijeđena osoba ima svojstvo osiguranika,

- bolest osiguranika koja je nastala izravno i isključivo kao posljedica nekoga nesretnog slučaja ili više sile za vrijeme rada, odnosno za vrijeme obavljanja djelatnosti ili u vezi s obavljanjem te djelatnosti na osnovi koje oboljela osoba ima svojstvo osiguranika,

- ozljeda koju osiguranik pretrpi na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno, te na putu poduzetom radi stupanja na posao koji mu je osiguran, odnosno na posao na osnovi kojega je osiguran,

- ozljeda koju osiguranik pretrpi u vezi s korištenjem prava na zdravstvenu zaštitu i prava na profesionalnu rehabilitaciju,

- ozljeda, odnosno bolest, koju pretrpi osigurana osoba iz članka 18. do 20. ZOMO,

- ozljeda koju osoba pretrpi u vezi s prethodnim utvrđivanjem zdravstvene sposobnosti kada je to prema zakonu obvezno pri zasnivanju radnog odnosa.

 

Profesionalne bolesti su određene bolesti izazvane dužim neposrednim utjecajem procesa rada i uvjeta rada na određenim poslovima na osnovi kojih oboljela osoba ima svojstvo osiguranika prema ZOMO.

 

Nadam se da ste pronašli odgovor na svoje pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Sve sam ja to vec i prije procitala. U medjuvremenu sam shvatila da eventualno mogu na temelju svojih bolesti (nije samo ona koju sam spomenula) utvrditi stupanj invaliditeta. Tek toliko da dobijem svojevrsnu "zadovoljstinu" u obliku nekog postotka kojim ce biti iskazana umanjena kvaliteta mojeg zivljenja u odnosu na sasvim zdrave ljude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija