Jump to content

Kako se legalno baviti drugim poslom uz stalno zaposlenje


cigo1

Preporučene objave

Poštovani,

moj sin i njegov prijatelj željeli bi se legalno baviti dodatnim poslom (koji nema veze sa njihovim sadašnjm poslovima ) a pri tom nastaviti raditi kod svojih poslodavaca. Radi se o dizajnu,oslikavanju različitih predmeta i stvari folijama. Naglasak je na "legalno", što znaći da bi željeli prijaviti svoju djelatnost,kako bi mogli normalno poslovati(izdavati račune itd.) Prostor imaju u našoj obiteljskoj kući a i sredstva za rad koja su im za početak potrebna.

Moje je pitanje:

Koji su načini da ostvare svoj cilj,a da pri tom ostanu raditi kod svojih dosadašnjih poslodavaca?

:dobri:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda malo kasno ali evo par podataka.

Ukoliko je proizvod koji dečki rade na listi proizvoda za domaću radinost onda uz svoj posao mogu legalno obavljati i domaću radinost, ili sporedno zanimanje ako se radi o tome. Naravno da za sve postoje obveze ali i ograničenja pa uvjete pogledajte na stranici HOK-a

http://infos.hok.hr/hr/faq/k_ostalo/domaca_radinost_i_sporedno_zanimanje

pozdrav :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Mene zanima da li moja majka smije obavljati domaću radinost budući da je u invalidskoj mirovini, da li mora imati poslovni prostor, te da li je moguće putem domaće radinosti svoje proizvode prodavati suvenirnicama.

Kakva je papirologija potrebna, može li sama voditi papire ili joj treba knjigovođa? Da li treba idavati račune, i na koje sve načine može prodavati svoje proizvode (na štandovima, gift shopovima, od vrata do vrata itd.) ?

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, Vaša majka može obavljati domaću radinost jer upravo taj oblik poslovanja je najinteresantniji umirovljenicima.Baveći se ovom vrstom poslovanja mirovina se ne obustavlja.U domaćoj radinosti,odnosno kod kuće, mogu se izrađivati samo predmeti s posebne liste proizvoda tj.oni čija izrada ne zahtijeva posebne mjere zaštite zdravlja, posebne sanitarne i druge uvjete, ne zahtjeva da se poslovi obavljaju u prostorijama koje moraju zadovoljiti minimalne tehničke uvjete i dr.To su npr.izrada nakita,suvenira,košara,šešira,nekih odjevnih predmeta i sl.

 

Dakle, prvi je korak da majka otiđe u ured državne uprave u Vašem mjestu (ured za gospodarstvo) gdje se podnosi prijava za obavljanje domaće radinosti u kojoj obavezno mora navesti proizvode koje će izrađivati.

 

Po odobrenju obavljanja domaće radinosti, može izrađivati proizvode za koje je odobrenje dobila,prodavati ih fizičkim i pravnim osobama,izdavati račun i sama voditi evidencije o prometu,(budući da je ovo jednostavan oblik poslovanja,ne treba joj knjigovodstvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija