Jump to content

Skrbništvo i putovanja


NoviPocetak

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Moja priča ide ovako: uskoro sam rastavljena, majka sam malodobnog djeteta, a skrbništvo nad njime pripalo je meni. Razvod je sporazuman, a do njega je došlo uslijed ovisnosti bivšeg supruga o alkoholu i drogi.

Sve je to on sam potvrdio i u centru i pred sudom, kunući se (normalno) kako je on sada novi čovjek.

Sam centar nije se naročito osvrtao na njegov, ne mali problem.

No, ja sam sada u novoj vezi, te postoji mogućnost preseljenja u Beč, radi zaposlenja.

Ono što mene zanima je, da li ja sa djetetom mogu otići živjeti izvan Hrvatske, s time da ne želim da se njihovi kontakti ne održavaju, već sam i sama spremna voziti djete vikendima da se vide (on ga za sada viđa ionako svega jednom u mjesec dana).

Isto tako, planiram put u SAD, turistički, koji bi trajao nekih 3-4 tjedana. Da li on meni može oko toga stvarati probleme?

Odnosno, da li moje djete i ja imamo tako reči "zabranu kretanja" radi nečijeg prkosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko Vaš bivši suprug u posebnom sudskom postupku nije lišen roditeljske skrbi, skrbnici ste mu podjednako i Vi i otac, a dijete je Vama dodjeljeno samo na zajednički život i brigu te nemate većih prava od oca. :kavica:

 

Ali

 

na MUP-ovoj stranici glede izdavanja putnih isprava za maloljetnu djecu stoji slijedeće:

 

Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.

Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe....Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj....

 

To u praksi znači da sami možete i dati izraditi i podići putovnicu za dijete i s njim otputovati preko granice, bez da oca išta pitate (o tome da li je takav postupak moralno ispravan, ne bih željela raspravljati).

 

Koliko mi je poznato, američka ambasada prilikom traženja vize za maloljetno dijete traži pismeni pristanak drugoga roditelja ovjeren kod javnog bilježnika, pa ukoliko Vam bivši suprug isti iz bilo kojeg razloga uskrati, nećete moći otputovati s djetetom.

 

Dakle, i Vi i bivši suprug ste u mogućnosti inatiti se, a posljedice će najviše osjetiti vaše dijete; stoga se pokušajte dogovoriti, možda i uz asistenciju CZSS-a, tim više što ste, kako sami navodite, spremni učiniti sve da svojim preseljenjem u drugu državu što manje utječete na ritam susreta oca i djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija