Jump to content

sudska pristojba


svib54

Preporučene objave

bovu je napisao:

... stradalnici Domovinskog rata su i oni koji imaju rješenja PLP.

 

Iako to obojica znate nije zgoreg ponoviti da ni PLP ni DLP ne donose rješenja već nalaze i mišljenja koja su podloga za donošenje prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja.

 

Složio bih se s time da su stradalnici Domovinskog rata i osobe kojima je priznat status HRVI prvostupanjskim rješenjem, ali samo u slučaju da je na njemu otisnuta klauzula suglasnosti, i to tek nakon što je u postupku revizije dobivena suglasnost.

Naime ZUP propisuje: "Kad je u zakonu ili na zakonu utemeljenom propisu određeno da rješenje donosi jedan organ u suglasnosti s drugim organom, organ koji donosi rješenje sastavlja ga i šalje sa spisima predmeta na suglasnost drugom organu, koji može dati suglasnost potvrdom na samom rješenju ili posebnim aktom. U takvu slučaju rješenje je doneseno kad je drugi organ dao suglasnost, a smatra se kao akt organa koji ga je donio."

Povrh toga je ZOPHBDR-om propisano da se u postupku revizije MOBMS može s prvostupanjskim rješe­njem suglasiti ili ga može izmijeniti ili poništiti u korist ili na štetu stranke, pa se ne može zaključiti da je prvostupanjsko rješenje potvrda da je nekome priznat status HRVI i prava po toj osnovi sve dok ne prođe postupak revizije.

Međutim, kako sam i do sada nekoliko puta navodio, tumačenje nekih upravnih tijela (a vidimo i pravosudnih) razlikuju se, tako da je moguće da negdje prihvate i prvostupanjsko rješenje kao dokaz o nečijem statusu, iako, kako se da vidjeti iz citiranih propisa, to ne bi bilo pravilno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svib54 je napisao:

Da li sam obvezan plaćati sudsku pristojbu budući da sam prije 5 mjeseci od strane PLP ocijenjen kao RVI?

 

Tumačenjem morskogwuka (a i iz prakse)možemo zaključiti da negdje priznaju PLP a negdje ne....zato g.svib54 uzmite PLP rješenje sa sobom i pitajte i to je to....

....žalosno je da nisu ista mjerila(opčenito)za sve u RH :zao::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija