Jump to content

Pravo vanrednog studenta na zdravstveno osiguranje


virko

Preporučene objave

Poštovani!

 

Imam sina, uskoro navršava 19 godina, upisao je fakultet FOI u Križevcima, kao vanredni student, gdje smo naravno izdvojili popriličnu sumu za upis, a on se nadajući da če naći nekakvo zaposlenje, a svi znamo da je to danas nemoguće, bar u nekim normalnim uvjetima.

Zdravstveno je osiguran preko mene, koji radim u jednoj još uvjek dobrostojećoj državnoj firmi.

Prilikom nedavnog posjeta liječniku, medicinska sestra nas je savjetovala neka odemo u HZZO u Ivanić-Gradu, gdje i živimo, te da zatražimo iskaznicu za dopunsko zdravstveno osiguranje, jel na to kao student ima pravo.

Otišli smo u HZZO, podružnica u Ivanić Gradu, gdje nam je rečeno, da on više ne može bit osiguran preko mene, te da treba napravit odjavu, i donesti ORIGINAL završnu svjedodžbu o školovanju,i naravno prijavit se na biro za zapošljavanje, te bi onda preko njih dobivao zdravstveno.

Ja bih Vas sad, ko zna naravno, zamolio za savjet, kako je moguće da on ne može biti zdravstveno osiguran preko mene, jel on je još uvjek uzdržavani član obitelji, a i bit će dok ne nađemo neki posao, i fakultet plaćamo iz svojega džepa plus sve ostalo ( troškove putovanja, hranu, itd ), jel mi je još rečeno, da kad se prijavi na biro za zapošljavanje, automatski ga ja moram skinuti sa svoje porezne kartice, i gubim olakšicu na njega, a samim tim i dio plaće.

Da li tome ima lijeka?

Eto, srdačno Vam svima unaprijed zahvaljujem na odgovorima!!

 

Damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi dijete i dalje imalo status osigurane osobe kao član obitelji osiguranika nakon 18. godine potrebno je da se redovito školuje tj. da bude redovan student. (čl. 10. st 1 i 2. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju)

 

Isto vrijedi i za dopunsko zdravstveno osiguranje (čl. 14a st.1 toč. 4 Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju).

 

Nažalost ljudi u podružnici HZZO-a su u pravu i morat ćete napraviti kako su vam objasnili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija