Jump to content

Neupučen sam-lijepo molim pomoć


zkova

Preporučene objave

Dragi forumaši!!

 

1991.g.bila je ostavinska rasprava iza pokojnog mi oca.Obitelj smo bili ja brat i majka.Tada na raspravi ja sam se odrekao svog djela u korist majke.Sud je dosudio 1/12 dijela malodobnom bratu i 11/12 majci.

Svi smo nastavili živjeti u zajedničkom kučanstvu.Ja sam ulagao u dovršenje kuće ,oženio se i 1999.g otišao sa suprugom i dvoje djece živjet u podstanarstvo.U međuvremenu sam kupio kuću stanbenim kreditom da riješim stanbeni status svojoj obitelji.

 

E sad pitanja:

Pošto sam se 1991.g.odrekao svog dijela,da li poslije majčine smrti imam pravo na dio nasljedstva,te na koji način će sud to riješiti,pošto brat povremmeno radi i neće me moć isplatit(ako ću imat pravo na to)??

 

Jer nekako se osječam da sam zakinut,pošto sam uložio u kuću a otišao iz nje ko pseto bez ićega.

 

Da li je potrebno da majka radi opuruku ili ne.??Mislim da neće radit opuruku ,kako će sud riješit i kako gleda na to bez opuruke??

 

Svim upućenima molim da mi odgovore,pošto nisam s tim stvarima"DOMA",te se unaprijed zahvaljujem!! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nema oporuke, ostavina se dijeli po zakonu.

 

Ako majka ima dva sina i ne napiše oporuku, oni su nasljednici prvog nasljednog reda koji nasljeđuju po 1/2 ostavine u idealnim dijelovima. U ostavinskom postupku mogu se, ali ne moraju, dogovoriti o fizičkoj podjeli.

 

Dakle, ako bi ostavina bila kuća, po zakonu bi svaki naslijedio 1/2 majčinog dijela kuće, pa bi postali suvlasnici u odgovarajućim dijelovima - vi u 11/24, a brat u 13/24 (budući da več ima 1/12 = 2/24). (Inače, nije jasno kako je Vaš brat postao vlasnik 1/12 ako iza oca nije bilo oporuke? Ili je bilo oporuke pa je to nužni dio? )

 

Naknadno biste mogli razvrgnuti suvlasničke odnose diobom, isplatom suvlasničkog dijela ili prodajom kuće i podjelom novca - dogovorom ili u posebnom sudskom postupku.

 

Što se tiče Vašeg udjela u povećanju imovine (dovršenje kuće), mislim da biste zbog proteka vremena to teško dokazali, a i nisam siguran da bi se uopće moglo uračunavati pri utvrđivanju ostavine.

 

Ako bi majka napisala oporuku, svaki od Vas ima pravo na nužni dio neovisno o oporuci, a on iznosi pola zakonskog dijela, tj. 1/4 ostavine.

 

Ako majka sklopi s Vašim bratom (ili s Vama, ili s nekim trećim) ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, može na njega prenijeti svu svoju imovinu, a nasljednici nemaju pravo niti na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija