Jump to content

korištenje nekretnine


Ivy1

Preporučene objave

Poštovanje,

Molim Vas savjet za slijedeći problem.

Živim u zgradi koja nije etažirana, ali je vlasništvo na stanovima upisano u knjizi položenih ugovora jer je zgrada sagrađena 1970. i stanovi su u otkupu. Sama zgrada je ucrtana u katastru, u svojoj katastarskoj čestici, ali u posjedovnom listu je upisana kuća koja je nekada postojala na tom zemljištu, a kao korisnik je upisana firma koja je gradila zgradu. To zemljište je nacionalizacijom oduzeto prvotnim vlasnicima i na njemu je sagrađena naša zgrada. Dotadašnjim vlasnicima je ostala kuća i zemljište iza sadašnje zgrade, te su formirane nove katastarske čestice. Njihova kuća i zemljište na njihovoj, a naša zgrada i pripadajuće zemljište na našoj, a u to vrijeme je zemljište zgrade bilo upisano kao društveno vlasništvo što je i bilo uobičajeno do 1994. (ako se ne varam) kada je prestalo postojati društveno vlasništvo i zemljište je pripalo zgradi na kojoj se nalazi.

Prije mjesec dana odlučili smo urediti parkirna mjesta na zemljištu zgrade, unutar katastarske čestice na kojoj se zgrada nalazi, a koje smo i do sada koristili za parkiranje unazad 30 godina, te smo postavili obavijest na zgradu da je parking samo za stanare. Nekadašnji vlasnici kojima je ta parcela oduzeta, a stanuju u kući koja im je ostala, sada nama osporavaju pravo korištenja za potrebe stanara zgrade jer su im u općini rekli da zgrada nije upisana u katastru (napominjem da je ucrtana), i nije upisana u glavnoj knjizi (upisana je u knjizi položenih ugovora zajedno sa stanovima)pa mi ne smijemo ništa raditi unutar parcele, te smatraju da oni imaju jednako pravo korištenja jer je zemljište nekad bilo njihovo i jer oni stanuju na istom kućnom broju (bez obzira što su na drugoj čestici). U zk ulošku je iz 1960. upisano pravo korištenja u njihovu korist ali čini mi se apsurdno jer u našoj zgradi postoji 10 stanova i duplo više korisnika te parcele.

Molim za savjet što napraviti da dokažemo da kao stanari i vlasnici stanova u toj zgradi, a koji smo u većini u odnosu na njih, imamo stvarno pravo korištenja jer na toj čestici živimo?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija