Jump to content

Prodaja tvrtke - pomoć


SB1231

Preporučene objave

Što to uopće znači? Koja je razlika između prodaje ili ustupanja poslovnog udjela u d.O.o. i "prodaje tvrtke"? d.O.o. je u privatnom vlasništvu dvaju vlasnika , fizičkih osoba koje imaju svaka 50% vlasništva tj. dva jednaka poslovna udjela u društvu.Tvrtka posluje već niz godina,ima imovine,obveze prema vlasnicima,dobavljačima i dr. , a isto tako ima i znatna potraživanja.Kako se određuje "cijena" i kome se uplaćuju sredstva,vlasnicima?

Molim pomoć jer mi je to sve zbunjujuće ,budući mi pravo nije ni približno struka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika između prodaje i ustupanja poslovnog udjela je u tome šta kupovinom poslovnog udjela postajete vlasnikom u postotku kojega ste kupili. Npr. firma vrijedi 10 vi kupite 20 i vlasnik ste 20 % firme. A prodaja je kada vi kupite kompletnu firmu sa svim pravima i obvezama za dogovoreni iznos u ovom slučaju sa dva osnivača tj. vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Svako trgovačko društvo ima svoj temeljni kapital. Temeljni kapital je npr. 20.000,00 kn. U vašoj situaciji, koliko razumijem taj temeljni kapital se sastoji od 2 jednaka poslovna udjela. To znači da vi i vaš partner ste vlasnici svaki po 50% temeljnog kapitala društva, odnosno poslovnog udjela koji odgovara tih 50% temeljnog kapitala. Tako u našem primjeru vi biste bili vlasnik poslovnog udjela nominalne vrijednosti 10.000,00 kn, a koji poslovni udjel odgovara 50% temljnog kapitala društva.

 

Za prijenos poslovnog udjela potrebno je zaključiti Ugovor o prijenosu poslovnom udjela. Međutim, osim prijenosa udjela ovaj ugovor ima i svoj obveznopravni dio, odnosno vi taj poslovni udio možete prenijeti bilo darovanjem, bilo kupopordajom i sl. Dakle, prijenos i prodaja su u biti dva dijela istog ugovora. To je čist pravna problematika. U vašem slučaju vi poslovni udio trebate prodati ili kupiti, nebitno. U svakom slučaju zaključit ćete ugovor kojeg možete nazvati i Ugovor o kupoprodaji i prijenosu poslovnog udjela.

 

A kako ćete procijeniti vrijednost društva. To ovisi o tome da li se nalazite na strani kupca ili prodavatelja jer vrijednost društva uvijek ima dvije strane onu viđenu očima kupca koji joj logično traži mane jer želi umanjiti kupoprodajnu cijenu i onu viđenu očima prodavatelja koji veliča svaku vrlinu društva jer želi postići što bolju cijenu.

 

Procjena vrijednosti društva može se pretvoriti u cijelu jednu filozofiju. U svakom slučaju postoje određene pravne osobe koje se bave izradom due diligencea (dubinsko snimanje društva u svrhu procjene njegove vrijednosti).

 

Eto, ako sam pomogla drago mi je...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija